Savaşın Gölgesinde Ucuzlayan Lüks
Körfez Turizmi Fiyat Kırıyor
Orta Doğu’da yükselen gerilim turizm sektörünü de derinden etkiliyor. Son haftalarda İsrail-ABD-İran hattında artan askeri gerilim, özellikle Körfez turizmi üzerinde dikkat çekici bir sonuç doğurdu; güvenli vaha sarsıldı, lüksün fiyatı hızla düştü.
Rüya gibi başlayan tatillerin bölgede artan gerilim sonucu kabusa dönmesiyle turizm kötü yönde etkilendi. Normal şartlarda dünyanın en pahalı tatil destinasyonlarından biri olan Dubai’de bazı lüks otellerin fiyatlarının ciddi kampanyalarla aşağı çekilmesi bunun en görünür örneklerinden biri. Yıllardır ultra lüks konaklama deneyimiyle anılan şehirde, özellikle düşük doluluk riski yaşayan oteller rezervasyonları canlı tutmak için indirimlere yönelmiş durumda.
Fiyat kıran tek lüks destinasyon Dubai değil
Fiyat düşüşleri yalnızca Dubai’de değil, bölgedeki diğer popüler destinasyonlarda da görülmeye başladı elbette.Son yıllarda büyük turizm yatırımlarıyla öne çıkan Doha ve lüks resort otelleriyle tanınan Abu Dhabi de benzer şekilde talebi canlı tutmaya çalışıyor. Bazı resortlar paket fiyatlarını aşağı çekerken, uzun konaklamalarda ekstra indirimler sunulabiliyor.Bölge turizmi büyük ölçüde yüksek segment otellere ve uluslararası ziyaretçilere dayandığından talep azalınca fiyatlar da hızlı şekilde ayarlanıyor.
Körfez’de turizm büyük ölçüde güvenlik algısına bağlı ilerliyor ve bölgedeki en küçük jeopolitik sarsıntı bile rezervasyon akışını hızla değiştirebiliyor. Gerilim yükseldiğinde ilk tepkiyi turizm sektörü ve havayolu doluluk oranları veriyor.
Uçak biletlerinde düşüş ve yeniden oluşturulan rotalar
Aslında talepteki gerileme ilk olarak havayolu fiyatlarında hissedildi. Avrupa ve Türkiye çıkışlı bazı uçuşlarda Körfez destinasyonlarına gidiş-dönüş uçak biletlerinin kısa sürede ciddi şekilde ucuzladığı görülüyor. Havayolları boş koltuk riskini azaltmak için promosyon kampanyaları başlatırken, bazı uçuşlarda doluluk oranlarının belirgin biçimde gerilediği konuşuluyor. Bölgede hava sahası kapatılan alanların olması da bu düşüşün başlıca sebeplerinden.Pratikte bazı uçuşlar iptal edildi, bazı uçuşlar daha uzun rota kullanıyor, bazı uçuşlarsatamamen askıya alındı. Bu nedenle düşüşün ana sebebi aslında güvenlik algısı yanı sıra seyahat uyarıları ve uçuş iptalleri.
Turizm ekonomisinde bu oldukça tanıdık bir refleks. Talep aniden düşerse fiyatlar da aynı hızla aşağı çekilir. Oteller ve havayolları için boş kapasite, satılmamış bir ürün anlamına gelir.
Kruvaziyer turizmi sezonu erken kapattı
Gerilimin en sert etkilenenlerinden biri dekruvaziyer turizmi. Kış aylarında Körfez’i kapsayan rotalar, Avrupa ve Asya’dan gelen Cruisegemileri için önemli bir sezon oluşturuyordu.Ancak şimdi Cruise şirketleri rotalarını gözden geçiriyor. Güvenlik endişeleri nedeniyle bazı şirketler rotalarını değiştirdi, bazıları ise sezonu planlanandan erken sonlandırdı.
Körfez turu yapan cruisegemilerin önemli durakları arasında bulunan Dubai, Doha ve Abu Dhabi limanları bu yıl beklenen yolcu sayısına ulaşamayabilir. Kruvaziyer turizminin güvenlik algısına en hızlı tepki veren turizm türlerinden biri olduğu çok açık.
Jeopolitik risk ve turizmin hassas dengesi
Turizm çoğu zaman bir ülkenin ekonomik vitrinidir. Ancak aynı zamanda küresel gelişmelere de en hızlı tepki veren sektörlerdenbiridir. Siyasi krizler, savaş ihtimali veya güvenlik algısındaki değişimler destinasyonların cazibesini kısa sürede değiştirebilir.
Bugün Körfez’de yaşanan tablo da bunun büyük bir örneği. Bir yanda dünyanın en lüks ve en gösterişli otelleri, Michelin yıldızlı restoranları ve futuristik şehirleri var. Diğer yanda ise bu ihtişamın üzerine düşen jeopolitik bir gölge.
Orta Doğu’daki gerilimin ne kadar süreceği belirsiz. Ancak şimdiden görünen şu ki;jeopolitik gerilim yalnızca diplomatik dengeleri değil, bölgedeki turizm ekonomisini de yeniden şekillendiriyor.