Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek

Yıllardan beri kahvenin birçok faydasını biliyoruz. Bunun yanı sıra kahvenin oldukça zararlı olduğuna dair bilgiler de var. Uzmanlar açıkladı! Kahve hakkında bilinen gerçekler aslında doğru değilmiş! İşte kahve hakkında doğru bilinen yanlışlar

Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek

Her besinde olduğu gibi kahveninde fazla tüketilmesinden dolayı doğan sonuçlar var. Aşırı tüketilen kahvenin kalp ritmini bozarak kalp sağlığını tehlikeye attığına dair iddialar var. Peki, bu iddiaların ne kadarı doğru?

Halk arasında doğru olarak bilinen bir yalan var. Kahve içmenin kalp ritmini olumsuz etkilediğine dair yaygın bir inanış var. Uzmanlar açıkladı. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, bir fincan kahvenin kalp ritim bozukluğunu azalttığını açıkladı.

Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek - Resim : 2"RİTM BOZUKLUĞU RİSKİNİ ARTIRMADIĞI GİBİ AZALTIYOR"

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, kendi yazısında şu sözlerle kahve hakkında yanlış bilinenleri anlattı: "Eskiden kahvenin içeriğindeki kafeinin, kan adrenalin ve noradrenalin seviyelerini artırarak ve hücre içi kalsiyum metabolizması üzerine birtakım etkilerle, ritm bozukluğu riskini artırdığı düşünülüyordu. Yaygın kanının aksine orta düzeyde düzenli kahve tüketimi ritm bozukluğu riskini artırmadığı gibi azaltıyor.  Son dönemde 390.000’e yakın hastanın 4.5 yıl takip edildiği bir çalışmada tüketilen ek her bir fincan kahve, %3 daha düşük ritm bozukluğu riski ile ilişkilendirildi. Kahve tüketimi ile ritm bozukluğu ilişkisinin, kafein metabolizmasını etkileyen genetik değişikliklerden de etkilenmediği gösterildi."

Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek - Resim : 3KAHVE TÜKETEN DAHA UZUN YAŞIYOR!

Doç. Dr. Yiğit Çanga, birçok ülkede yapılan çalışmalarda, kahve tüketen bir bireyin daha uzun ömürlü olduğunun kanıtlandığı şu sözlerle aktardı: "Kahve denince akıllara her ne kadar kafein ve kafeinin doğal uyarıcı etkileri gelse de, kahve polifenoller başta olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden kahve tüketiminin yoğun olduğu Norveç’te yapılan başka bir çalışmada, filtre kahve tüketenlerin hiç kahve tüketmeyenlere kıyasla daha uzun yaşadığı saptandı. Ayrıca düzenli kahve tüketenlerin, kalp hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olan şeker hastalığına yakalanma risklerinin de düştüğü gösterildi. Zaten Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti de günde 3 - 4 fincan kahve tüketiminin zararlı olmadığı muhtemelen orta düzeyde faydalı olduğu önerisinde bulunmaktadır. Amerikan gıda ve ilaç dairesinin önerdiği günlük en fazla kafein tüketimi sınırı da 400 mg yani günde 4-5 fincandır. Kahve kalp sağlığı üzerine olumlu etkilerinin yanısıra Parkinson hastalığı riskini de azaltmakta veya Parkinson hastalarında hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadır. Yine yapılan çalışmalar özellikle kahve ve yeşil çay kaynaklı orta düzeyde kafein tüketiminin, kadınlarda daha belirgin olmak üzere, bilişsel fonksiyonları olumlu etkilediğini ve Alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir."     

Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek - Resim : 4KAHVEYİ NASIL DEMLEMELİYİZ?

Kahve çeşitlerinin ve demleme yöntemlerinin sağlığa farklı etkileri olduğunu belirten Doç. Dr. Çanga, "Kahve çeşitlerini demleme yöntemlerine göre tanımlayalım. 4 tip kahveden bahsedebiliriz ; 1) Filtre kahve 2) Ocakta kaynatılarak yapılan (türk kahvesi) / French press (demlemek için iri çekilmiş kahve) 3) Hazır kahve (instant coffee) 4) Espresso ve espresso temelli kahveler (kahve makineleri, kapsüller). Kahve içeriğinde bulunan diterpenler (kahweol, kafestol) aracılığıyla kan kolesterol düzeyini yükseltir. Kahvedeki diterpen miktarını belirleyen en önemli unsur demleme yöntemidir. Kolesterol düzeyini artıran diterpenler en az filtre kahvede, orta düzeyde espressoda, en çok kaynatılarak yapılan ve french press kahvelerde bulunur."

Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek - Resim : 5NORVEÇ'TE YAPILAN ARAŞTIRMADA KANITLANDI!

508.747 kişi ile yapılan Norveç’te yapılan en büyük çalışmanın sonucunda filtre kahve içenlerin, filtre olmayan kahve içenler ve hiç kahve içmeyenlere kıyasla daha uzun yaşadıklarını ortaya koyulmuştur. Doç. Dr. Çanga, "Kahve tüketenler arasında günde 1-4 fincan filtre kahve tüketenlerin en düşük ölüm oranına, günde 9 fincandan fazla filtre olmayan kahve içenlerin ise en yüksek ölüm oranına sahip oldukları saptanmıştır. Bu çalışmada da filtre kahve lehine çıkan sonuçlar, filtre kahvenin içeriğinde daha az kolesterol yükseltci içerik olmasına bağlanmıştır. Hiç kahve içmeyenlere göre, filtre kahve içenlerin daha uzun yaşaması ise kahve içeriğindeki güçlü antioksidan maddeler ile ilişkilendirilmiştir."

Uzmanlar açıkladı, senelerce kandırılmışız! Kahve hakkında bilinen tüm gerçekler yalanmış! Kahveye bakışınız tamamen değişecek - Resim : 6KAHVEYİ ŞU SAATLER ARASINDA TÜKETİN!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, kahvenin doğru zamanlarda tüketilmesinden bahsetti: "Kortizol salınımının çok yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde tüketilmesi genellikle önerilmemektedir. Uyarıcı ve iyi hissettiren etkisinden gün boyu faydalanmak için ilk kahvenin içileceği saat sabah 10.30 civarıdır. Uyarıcı etkileri 5-6 saat kadar sürebilir, o yüzden uyku sorunu yaşamamak adına, akşam en son kahve tüketiminizi uyku saatinize göre ayarlamalısınız. Spordan yarım saat veya 1 saat önce kahve içmek performansınızı artırır. Anksiyete ve titreme gibi yan etkilere neden olabilir, çok yüksek miktarda tansiyonu yükseltebilir."