TBMM Başkanı Şentop'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 30 Nisan 2018'deki kanun hükmünü hatırlatan Şentop, "14 Mayıs'ta yapılacak seçim 30 Nisan 2018'den sonraki ikinci seçimdir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci defa adaylığı ve seçimi söz konusudur." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili açıklama

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şentop'un açıklamaları şöyle:

Anayasanın 101'inci maddesi; Bir kişinin en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçileceği ifadesi hükmünün bulunduğu madde 30 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Hukukta kural şudur; Bir kanun hükmü yürürlüğe girdiği tarihten sonraki olaylara uygulanır. Önceki olaylara uygulanmaz. 30 Nisan 2018'den sonra Türkiye'de 1 defa Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştır. 14 Mayıs'ta yapılacak seçim 30 Nisan 2018'den sonraki ikinci seçimdir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci defa adaylığı ve seçimi söz konusudur.

Bir kanun hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten önceki olaylara uygulanabilmesi için özel bir düzenlemeye, bir istisna hükmüne ihtiyaç vardır. Yani 30 Nisan 2018'de yürürlüğe giren bir kanun hükmünü, 10 Ağustos 2014'teki seçimlere uygulayabilmeniz için açıkça bunları kapsadığını ifade eden bir hükme ihtiyaç vardır. Böyle bir istisna hükmü yoktur. Sayın Cumhurbaşkanının aday olabilmesi için bir istisna hükmüne ihtiyaç yoktur.