Sevimli görüntülerinin altında korkunç bir gerçek yatıyor. Sakın o şirin suratına aldanmayın. Yoksa bu son hatanız olur

Sevimli bir surat ifadesine sahip olan kirpi balığı, suların en korkunç yaratıklarından bir tanesi. Sakın o şirin suratına aldanmak yapılacak son hata olabilir. Çünkü vücudunda taşıdığı zehirli maddeler, siyanürden 1200 kat daha güçlü nörotoksin içeriyor.

Kirpi balığı ve balon balığı, tropik bölgelerde ve sıklıkla ılıman deniz ortamlarında bulunan, geniş çapta dağılmış türlerdir. Kirpi balığı, kendi cinsinin Akdeniz'de bulunan tek üyesidir. Doğu Pasifik'te San Diego, Kaliforniya'dan (ABD) Galapagos Adaları (Ekvador) dahil Şili'ye kadar uzandığı biliniyor.

ZEHİRLİ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Kirpi balığı utangaç bir yaratıktır ve dalgıçlar yaklaştığında geri çekilir. Kirpi balığının bazı türleri siyanürden 1200 kat daha güçlü bir nörotoksin kullanıyor ama çok hoş bir gülümsemeye sahipler. Toksik bir cilt maddesi salgılarlar, bu nedenle genellikle zehirli olarak kabul edilirler, ancak Hawaii ve Tahiti'de yenildiği bilinir. Bazı Pasifik adalarında ise kurutulmuş deriler geçmişte savaş miğferi olarak kullanılıyordu. Kirpi balığı ayrıca özel ve halka açık gösteri akvaryumları için de toplanır. Normalde insan tüketimi için yakalanmazlar.