SGK davayı beklemedi! Koronavirüs 'meslek hastalığı' sayıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden cerrah için davanın sonucunu beklemeden ailesine ölüm aylığı bağladı. Ambulans şoförünün ailesinin başvurusunda da koronavirüs meslek hastalığı sayıldı.

SGK davayı beklemedi! Koronavirüs 'meslek hastalığı' sayıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını ilgilendiren kritik bir karar verdi. Salgın nedeniyle hayatını kaybeden cerrah için davanın sonucu beklenmeden ailesine ölüm aylığı bağlandı.

Edinilen bilgiye göre, Genel cerrahi uzmanı Salih Cenap Çevli, 26 Mayıs 2020'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. Çevli'nin ölümü sonrası aile SGK'ya ölüm geliri bağlanması için başvurmuş ve avukatları Sami Narter aracılığıyla İstanbul Bakırköy Adliyesi İş Mahkemesi'ne dava açmıştı. 

Koronavirüsten hayatını kaybeden bir başka sağlık çalışanı da Çankırı Devlet Hastanesi'nde görevli Hasan Aslan'dı. Aslan, 27 Ağustos'ta hayatını kaybetmişti. Ailesi SGK'ya ölüm geliri başvurusunda bulunmuş ancak SGK Ankara Sağlık Kurulu koronavirüsün meslek hastalığı listesinde olmaması nedeniyle başvuruyu reddetmişti.

Yapılan itirazla dosya Yüksek Sağlık Kurulu'na gelmiş ve kurul, meslek hastalığı listesinde yer almayan fakat iş gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıkların da meslek hastalığı sayıldığına teşhisin laboratuvar deneyleriyle kanıtlanması gerektiğine karar vermişti.

Sağlık kurulu kararı

Hastalığın en uzun kuluçka süresinin, yükümlülük süresi olarak alınacağını belirten kurul, koronavirüsün yükümlülük süresi için; SARS-CoV-2 virüsünün kuluçka süresi olan 2-14 gün kabul edilmesi gerektiğine ve pandemi koşulları sebebiyle 30 güne kadar uzayabileceğine karar verdi.

Bu karar sağlık çalışanları için meslek hastalığı nedeniyle ölüm geliri bağlanmasında kriterleri belirler nitelikte.