SGK'dan 60 ay erken emeklilik müjdesi! EYT beklemeden emekli olunabilir!

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelen emeklilik açıklaması, pek çok vatandaşın yüzünü güldürdü. EYT'yi beklemeden 60 ay erken emekli olunabilecek. Konuya ilişkin detaylar SGK tarafından açıklandı. 60 ay erken emeklilik fırsatından kimler faydanalabilecek? Erken emeklilik şartları neler? İşte detaylar...

SGK'dan 60 ay erken emeklilik müjdesi! EYT beklemeden emekli olunabilir!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklama milyonlarca vatandaşın hayallerine kavuşmasını sağlayacak. EYT düzenlemesini beklemeden erken emekli olmak isteyenlere müjde verildi. Erken emeklilikten faydalanmak isteyen vatandaşlar için şartlar da açıklandı. Şartlara uygun görülen kişiler 60 ay erken emekli olabilecek. 

Bahsi geçen düzenlemeler, prim ödemesi tamamlanmış ancak yaşı henüz emeklilik için erken olan kişilere yöneliktir. Bu kişiler, prim gün sayısını tamamlayarak emeklilik hakkı kazanmış yaşını beklemesi gereken kişilerdir. 

Emeklilik için üç seçenekten bahsediliyor

Birinci seçenek: Primlerin tamamlanmasıyla birlikte emeklilik

İkinci seçenek: 3600 prim günü ile kısmi emeklilik

Üçüncü seçenek: Eksik primleri olanları ilgilendirmektedir. Bu kişiler borçlanarak eksikleri ödeyebilir. Askerlik ve doğum gibi durumlardan kaynaklı prim eksikliği bu şekilde tamamlanabilir.

Emeklilik yaşında düşüş uygulanıyor

SGK'nın mevzuatında yaş düşürmek için herhangi bir formül bulunmuyor. Ancak istinai durumlarda emeklilik yaşı düşürülüyor. İstisnai durum, engelli çocuğu olan kadın çalışanlar için geçerli oluyor. Her engelli çocuğa sahip anne, bu durumdan faydalanamayabiliyor. Çalışan annenin, engelli çocuğu başka birinin bakımına muhtaç ise o halde emeklilik yaşında düşüş yaşanıyor. 

Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadın çalışanların, toplam prim gün adedinin yüzde 25’i oranında emeklilik yaşı düşüyor. 5000 prim günü olan kadın çalışanın prim gün adedi 6 bin 250’ye çıktığı için emeklilik yaşı da bin 250 gün azalıyor. Bu şekilde prim gün adedine bağlı olarak bayanlar 58 yaşında değil 53 yaşında emekli olarak 5 sene daha erken emekli olabiliyor.