Sivas'ta görüldü

Nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde bulunmasına karşın Türkiye'de her yıl aynı dönemlerde ortaya çıkıyor. Alaca Sansar ya da bilinen adıyla Alaca Kokarca bu kez Sivas'ta kendini gösterdi.

Sivas'ta görüldü

Özellikle sıcak yaz aylarında ortaya çıkan Alacan Sansar (Alaca Kokarca) Türkiye'de bulunan nadir hayvanlardan biri. Düşmanı ile karşı karşıya geldiğinde ya da büyük korku yaşadığında kendisini korumak için bir koku salgıladığı için aynı zamanda kokarca olarak da bilinen Alaca Sansar geçtiğimiz ay da görülmüştü.

Yaban hayatındaki ender rastlanan türlerden biri olan ve nesli tükenmekte olan alaca sansar (Alaca kokarca), Sivas’ın Kangal ilçesi Etyemez köyü yakınlarında ortaya çıktı. Alaca sansarı fark eden Şeyhhamit Karakuş, cep telefonuyla sansarın fotoğrafını çekmeyi başardı. Doğasıyla insanlardan uzak duran, zarar verilmedikçe hırçınlaşmayan alaca sansarın, fark edildiğinde korkmuş ve hırçın olduğu belirtildi. Sansarın insanlar tarafından veya vahşi bir hayvan tarafından korkutulmuş olabileceği düşünülüyor.

Haziran'da Isparta'da görüldü

Isparta'nın Gelendost ilçesinde elma bahçesine çalışmaya giden aile, 6 bireyli alaca sansar topluluğunu görüntüledi. Aralarında yavruların da bulunduğu alaca sansarlar, bir süre sonra gözden kayboldu.

Alaca Sansar (Kokarca) hakkında

Alaca sansar ya da alaca kokarca veya benekli kokarca (Vormela peregusna), sansargiller familyasından monotipik Vormela cinsinden, Avrasya'da bozkırlarda, yarı-çöllerde seyrek görülen, boyu 29 – 38 cm, kuyruğu 15 - 21.8 cm uzunluğunda, ağırlığı 370 - 715 gram gelen ufak bir etçil memeli türü. Ortalama yaşam süresi 6-8 yıl olan alaca sansar bir batında 4-8 yavru yapabilmektedir. İki ayağı üzerine dikilerek etrafı kolaçan eder ve çığlık gibi bir ses çıkarır. Tehdit edildiği zaman kuyruk altındaki anal bezlerden kuvvetli kokulu bir salgı yayarlar.

Alaca sansar, savunmaya geçince yaydığı kötü koku nedeniyle 'kokarca' olarak da biliniyor. Genelde sürüngen ve tarla kemirgenleriyle beslenen alaca sansarlar, biyolojik mücadelede önemli yer tutuyor. Alaca sansar, yaşam alanının daralması ve yiyecek kaynaklarının azalması nedeniyle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) dünyada nesli tükenme riski yüksek olan türleri sınıflandırdığı 'kırmızı liste kategorileri ve kriterleri listesi'nde yer alıyor.

Türkiye'de genellikle Trakya, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanan alaca sansarın, dünyada ise Güneydoğu Avrupa, İran, Afganistan, Türkmenistan, Moğolistan ve Kuzey Çin'e kadar yayılış gösterdiği biliniyor.