Bankacılıkta yeni dönem! Çok kolay olacak

Koronavirüs salgını bankaların dijitalleşme hızlarını önemli ölçüde artırdı. Vatandaşlara bir çok kolaylık sağlayacak düzenleme yürürlüğe girdi. Peki, yeni yılda faaliyete giren düzenlemelerde neler var? İşte detaylar...

Bankacılıkta yeni dönem! Çok kolay olacak

Koronavirüs salgını sürecinde internet ortamında gerçekleştirilmesi önemli hale gelen bankacılık işlemleri için çalışmaları başlatılan kimlik doğrulama işlemleri düzenlemesi yürürlüğe girdi. Yeni dönemde kimlik doğrulama işlemleri elektronik kimlikler, PIN numaraları, biyometrik veri veya elektronik imzanın kullanılması şeklinde olacak. Kullanıcılara uygulanacak kimlik doğrulama mekanizmasında kullanılacak bileşenlerin üretim aşamalarından başlayarak kullanıcıya ulaştırılmasına kadar geçen sürecin tamamı boyunca güvenliğini ise bankalar sağlayacak.

Bankalar kimlik doğrulamada kullanılacak şifreleme anahtarlarını, bu anahtarların ele geçirilme ihtimallerini en aza indiren, gizliliğini sağlayan, değiştirilmesini ve bozulmasını önleyen yöntemler barındıracak şekilde müşterilerin kullanımına sunacak.

Başarısız işlemde erişim engellenecek

Kullanıcılara uygulanacak kimlik doğrulama mekanizmasında, başarısız kimlik doğrulama teşebbüsleri hakkında ilgili kullanıcıya sisteme ilk girdiği anda bilgi vermesi sağlanacak.

Başarısız teşebbüslerin belirli bir sayıyı aşması halinde ise müşterinin erişimi için ilave güvenlik önlemleri alınacak ve başarısız kimlik doğrulama teşebbüslerinin devam etmesi halinde ise ilgili kullanıcının erişimi engellenecek.

SMS gönderilemeyecek

Yeni düzenleme ile bankalar, mobil bankacılık uygulamasını yükleyerek aktifleştirmiş olan müşterilerine, oturum açma ya da oturumun devamında herhangi bir işlemin doğrulanması için hiçbir şekilde SMS ile OTP ya da doğrulama kodu gönderemeyecek ve bunu bir kimlik doğrulama unsuru olarak kullanamayacak.

Mobil bankacılık uygulamasının ilk kurulumu, aktifleştirilmesi, yeniden aktifleştirilmesi aşamalarında ya da uygulamanın kullanılamaz olması durumunda SMS ile OTP ya da doğrulama kodu gönderilebilecek.

'Anne kızlık soyadı' tarihe karıştı

1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de kimlik doğrulama bilgilerin... Bankalar yeni düzenlemeyle müşterinin kimliğini tespit etmeye yarayan ve resmi kimlik belgesi yerine geçen belgeler üzerinde yer alan bilgiler ile anne kızlık soyadı hiçbir aşamada kimlik doğrulama amacıyla sorulmayacak. Müşteriler kendilerine güvenlik sorusu belirleyebilecek.

Bankalar yeni düzenlemeyle elektronik bankacılık dağıtım kanallarından gerçekleştirilebilecek işlemler için müşterilerine, varsayılan ve müşteri tarafından güncellenebilecek erişim kısıtlamaları, günlük işlem limitleri, güvenli alıcılar listesi gibi ilave güvenlik önlemleri de sunacak.

Sahte sitelerden bankalar da sorumlu olabilecek

Banka bu yazılım ya da mobil uygulamaların, müşteri güvenliğini tehlikeye sokacak herhangi bir kod içermemesini sağlamakla, güvenlik açıklarını giderecek gerekli önlemleri almakla da yükümlü olacak.

Alış 32,4632
Satış 32,4743
Değişim -0,02
Son Değer 32,4687
En yüksek 32,60
En düşük 32,41
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00