Albayrak: Enflasyon tek haneli seviyelere inecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Finansal Kurumlar Birliği’nin 7. Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, konuşmasında enflasyon rakamlarının daha da gerileceğini, tek basamaklı sayılara ineceğini söyledi

Albayrak: Enflasyon tek haneli seviyelere inecek

Albayrak, " Türkiye kur ataklarına karşı eskisinden çok daha iyi mücadele edebilecek tecrübeler kazandı, içimiz rahat olsun" diye konuştu. 

Albayrak'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Bu yolda hiç şüpheniz olmasın siz değerli finans dünyamızın önünü açacak, sizin ve herkesin, ama içeride ama dışarıda, bir çok şeyi çok daha iyi anlamasını istiyorum. Türkiye her gün birilerinin yazdığı çizdiği söylediği sorunların olduğu bir ülke değil. Türkiye her türlü sıkıntısını aşabilecek büyük ve güçlü bir ülke."

"Yeni bir dönem. Önümüzde Türkiye'ye fırsatlar sunan 4 yıla yakın bir süre var. Kalıcı ve istikrarlı bir zemin için çalışıyoruz. Son 6 yılda yaşadıklarımıza bakıldığında, ne kadar büyük ve güçlü bir ülke olduğumuz ortada. Türkiye artık oluşabilecek kur ataklarına karşı eskisinden çok daha iyi mücadele edebilecek tecrübeler kazandı. Herkese söylüyorum içimiz rahat olsun, dostlarımıza da söylüyorum. Türkiye artık eskisi gibi üzerinden para kazanılacak bir ülke değil. Bundan sonra böyle. Eski taktikler ve teknikleri biliyorsunuz, Türkiye artık birlikte potansiyeliyle, güçlü adımlarla kazandıracak, paydaşlarına kazandıracak bir ülke."

"Türk lirası değer kazanıyor, değer kaybediyor.' Bu söylemde olmamak lazım. Önemli olan dengeli bir biçimde stratejik ve rekabetçi bir kur stratejisiyle devam etmeli. Kah inecek kah çıkacak. Önemli olan dengeli kur stratejisiyle yolumuza devam etmek."

"Bu 8-10 aylık süreç o kadar farklı eş güdümlü senkronize adımlarla bu noktaya geldi ki. Hakikaten 2019'un ilk yılında önemli adımlar kaydettik.

"Gelişmeler önümüzdeki dönemde enflasyon oranının çok daha düşük seviyelere gerileyeceğini, tek basamaklı sayılara ineceğini söyleyebiliriz."

"Öncü göstergeler ekonomide toparlanma eğiliminin devam etmekte olduğunu, ikinci yarıda bu eğilimin daha da belirginleşeceğini gösteriyor."

 

- "Dengelenmeyle birlikte güçlü bir cari fazla dönemine girdik"

Bakan Albayrak, dengelenme sürecinin kazanımlarını dış ticaret ve özellikle cari açık performansında da gözlemlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren önemli artışlar gösteren ihracatımız, bu yılın ikinci yarısında da pozitif görünümünü sürdürerek, Ticaret Bakanlığımızın geçici verilerine göre bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artış kaydetti.

Yine geçtiğimiz yıl yüzde 16,8 ile güçlü bir artış gösteren turizm gelirleri, bu yılın ocak-nisan döneminde yüzde 9,2 gibi önemli bir büyüme sergiledi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından açıklanan son verilere göre yabancı turist sayısı mayıs ayında yüzde 9,3, 2019 yılı ilk beş ayında da yüzde 11,3 oranında artış göstermiştir." 

- "17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk defa cari fazla verilecek"

Dış ticarette ve turizmde kaydedilen olumlu gelişmeler sayesinde geçen yılın mayıs ayı itibariyle yıllık cari açığın 57,9 milyar dolarla zirve yaptığını aktaran Albayrak, şunları söyledi:

"Ve bugün itibariyle baktığımız zaman en son açıklanan nisan ayı rakamlarıyla 8,6 milyar dolara kadar gerilemiştir. Bu rakam son 15 yıllık noktada baktığımızda Ocak 2004'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir. Açıklanan rakamlar üzerinden konuşuyorum, nisan ayı için geçerli. Ama 2019 yılı için, haziran ayı için söylüyorum, mayıs rakamlarını kabaca topluyoruz, çıkarıyor belki kafa kafaya yakın gelecek, tahminimiz eksi 2 ile 1 arası gelebilir ama mayıs ayında olmasa da haziran ayı itibariyle 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ilk defa cari fazlanın verildiği bir ay olacak.

Birileri hep şunu ifade ediyor, çok sık duyuyorum, 'Dengelenme aslında krizler olduğu zaman hep birlikte düşüyor, ondan dolayı cari açıktaki bu iyileşme.' Madem öyle ben de diyorum ki 2009 yılında yaşanan küresel krize dayalı cari açıktaki iyileşme dengelenme olarak gerçekleşmedi. İhracatın 132 milyar dolardan 102 milyar dolara düştüğü, yüzde 30'a yakın küçüldüğü ve buna rağmen cari dengenin eksi 11 milyar dolarlara ulaştığı bir süreçten bahsediyoruz. Ama bu dönemin dengelenmesi sadece kur anlamında değil dış ticaret, gümrük vergisi, vergi politikaları, uyum noktasında baktığımızda hakikaten ihracatın büyüyüp, köpük ithalatın da düşmeye başladığı bir dengelenmeyle birlikte turizmin de pozitif katkısıyla güçlü bir cari fazla dönemine girdiğimizi çok net ortaya koyuyor."

Albayrak ayrıca, ekonomik aktivitenin önemli öncü göstergelerinden olan PMI'ın (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) ise 2019 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 2,6 puan artmış olmasının ve daralmanın Temmuz 2018’den beri gözlenen en düşük oranda gerçekleşmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, olumsuz beklentilerin hızla değişmeye başladığının bir göstergesinin de ekonomik güven endeksinde hazirandaki yüzde 7,6'lık artışın olduğunu dile getirdi.

 

- Bakan Albayrak'ın konuşmasında şu ifadeler de öne çıktı

"Risk primlerimizde iki haftada 120 baz puana yakın düşüş görüldü."

"2019 yıl sonu enflasyon oranının YEP'te belirlediğimiz yüzde 15,9 hedefinin altında gerçekleşeceğini söyleyebiliriz."

"Aynı zamanda bir yandan kadın ve genç girişimciliği, bir yandan da kırsal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz."

"Seracılık noktasında, tarım noktasında enflasyon ayağıyla ilgili güçlü ayağımız devam ediyor, devam edecek."

"Dengelenme sürecinin kazanımlarını dış ticaret performansımızda da özellikle de cari açığımızda görüyoruz."