Bakan Kurum açıkladı! Konut alanları nasıl belirlendi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, dar gelirliler için sosyal konut projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, projede alanların nasıl seçildiğine ilişkin soruyu yanıtladı. İşte detaylar...

Bakan Kurum açıkladı! Konut alanları nasıl belirlendi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, tüm zamanların en büyük dar gelirliler için sosyal konut projesi olduğu vurgulanan projeye başvuruların başlamasının ardından katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, projede alanların nasıl seçildiğine ilişkin soruya, öncelikle şehirlerin valiliklerine yazarak konut sıkıntısı çeken, fiyatlarda artış olan taleplerini iletmeleri için yazı yazdıklarını kaydetti. Bakan Kurum, gelen talepleri hep not aldıklarını ifade etti.

İstanbul'da neden arsa alanı belirlenmediği sorusuna Bakan Kurum, "İstanbul artık üreten bir şehir. 16 milyon nüfusa sahip bizim göz bebeğimiz" diyerek İstanbul'un kira artış oranının en yüksek olduğu bölgelerden olduğuna dikkat çekerek konut yapımına ağırlık vermek istediklerini dile getirdi.

Bakan Kurum, bugüne kadar yapmış oldukları projelerde bölgesel ve yerel talepleri dikkate aldıklarını söyledi.

2+1 ve 3+1 ev fiyatlarındaki en yüksek seviyelerin ne kadar olacağı ile ilgili Kurum, "Kuralar çekilecek ve şerefiyesine göre o bölgedeki ortalama bedeller ödeyecekler. Kura sistemi olduğu için oradan bir müdahale söz konusu değil. Vatandaşımızın da bu konuda talep hakkı söz konusu değil. 105 metrekare en büyük evimiz. 850 bin lira 3+1 3187 liradan başlayan taksitlerle ödeyebilecekler büyükşehirde olmayan vatandaşlarımız. İzmir ve Ankara'da 950 bin olacak" açıklamasında bulundu.

Yediden değerleme oranlarına göre ev fiyatlarında yapılabilecek artış oranlarına ilişkin Kurum, vatandaşların içlerini rahat tutmaları gerektiğini dile getirdi.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkan konu başlıkları:

Konutların borcu bitmeden bu dairelerin satışına müsade etmeyeceğiz.

Biz sosyal konutta iade edeni görmedik.

Farz edelim ki konuta başvuramadı arsaya başvursun.

TOKİ, sosyal konut projelerinde bakanlıklarımız hep destek oldu. Vatandaşlarımız peşinatlarına da kredi kullanabilecek. 

Biz kiradan daha düşük taksit imkanları sunduğumuz için vatandaşımız istediği bedelde konutlarını kiraya verebilir.

Basit tadilat dışında belediyeden ruhsat alınması gerekir.