İBB Fatih Sultan Mehmet tablosunu satın aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra'da açık artırma ile satılan Fatih Sultan Mehmet tablosunu satın aldıklarını açıkladı.

İBB Fatih Sultan Mehmet tablosunu satın aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet tablosunu açık artırma ile aldıklarını açıkladı.

Resmi twitter hesabından bir açıklama yapan İmamoğlu, "Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık" dedi.

Venedikli ressam Gentile Bellini’ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örnek bugün Londra’da satışa sunuldu.

“Sultan 2. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” isimli portrenin tarihi 1479 yılına uzanıyor.

Bellini, Osmanlı ile Venedikliler arasında yapılan İstanbul Anlaşması sonrasında İstanbul’a gelmişti. Ünlü ressam, 1479-1481 yılları arasında Osmanlı Sarayı’nda ağırlanmıştı. Satışa çıkarılan bu tablodaki ikinci kişinin kimliği net olarak bilinmiyor.

İkinci kişinin şehzadelerden birisi olduğu tahmin ediliyor.

Fatih Sultan Mehmet tablosu ne kadar?

Venedikli ressam Gentile Bellini'ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örnek bugün Londra'da yapılan açık artırmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 770 bin sterlin (yaklaşık 6,5 milyon lira) ödenerek satın alındı.