Sakarya'da şiddetli patlama

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana geldi. Tüm ekiplerin müdahale ettiği patlamada 4 kişi hayatını kaybettiği 97 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Fabrikada 190 kişinin çalıştığı ifade edildi. Bir yandan patlamalar devam ederken, bir yandan da yangına müdahale ediliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 97 kişinin hastaneye yaralı olarak kaldırıldığını açıkladı. 1 ağır yaralı hasta olduğunu açıkladı. Koca, patlamanın ardından 65 kişiden ise haber alınamadığını kaydetti.

Koca, "Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev, kapı ve pencerelerin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz" dedi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında saat 11.15'te patlama meydana geldi. 190  işçinin çalıştığı Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. 

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Fabrikada 110 ton havai fişek olduğu belirtildi.

Ankara'dan gelen söndürme uçağı yangına müdahale etmeye başladı.

AFAD'dan radyasyon açıklaması

AFAD'dan yapılan açıklamada "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir" denildi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'den açıklama

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, tüm ekipleriyle olay yerinde olduklarını ifade ederek yangını söndürme çalışmalarının sürdüğünü ve yaralı çalışanları çıkarmaya başladıklarını belirtti. Yüce, patlamaların ara ara devam ettiğini kaydederek, müdahalenin güçlükle yapılabildiğini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 1 uçak ve 2 helikopterin havadan müdahale için patlamanın yaşandığı havai fişek fabrikasına yönlendirildiğini açıkladı.

tv100 canlı yayınına konuk olan Yüce, Kocaeli'nden ekiplerin de olay yerine intikal ettiğini belirterek "Çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyoruz. Sakaryamıza milletimize çok geçmiş olsun" diye konuştu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım: 150-200 insan var

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor." dedi.

"Bütün ekiplerimiz orada. AFAD, sağlık, itfaiye UMKE, jandarma, emniyet tüm birimlerimiz orada." diyen Kaldırım, "Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu için, patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Ben de olay yerine varmak üzereyim." ifadesini kullandı.

Vali Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor. Olayı yakından takip ediyoruz. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz. Gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Vali Kaldırım, daha sonra yaptığı açıklamada 10 yaralının ambulanslarla hastaneye sevk edildiğini ifade etti. Kaldırım, "Şu ana kadar can kaybı yok, inşallah da olmaz" dedi.

Hendek Belediye Başkanı'ndan ilk açıklama

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis" dedi.

"Bomba düştü sandık"

Babaoğlu, "Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düşmüş sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu." diye konuştu.

Ekipler teyakkuz halinde

Bölgeye Sakarya'dan 29 personel ve 7 araç ile Sağlık Bakanlığından 64 ambulans, 9 UMKE, 2 helikopter ambulans, itfaiye ve jandarma ekiplerinin sevk edildiği belirtilen açıklamada, ihtiyaç durumunda görev almak üzere Bursa, Kocaeli, Düzce, İstanbul ve Bolu AFAD görevlilerinin de teyakkuza geçirildiği bildirildi.

2009, 2011 ve 2014 yılında da patlama meydana gelmişti

Öte yandan fabrikada geçtiğimiz yıllarda da 3 ayrı patlama yaşandığı ortaya çıktı. Yaşanan patlamalarda 5 işçinin hayatını kaybetmiş, 100'e yakın işçi de yaralanmıştı. 

29 Eylül 2009'da meydana gelen patlamada 1 işçi ölmüş, 1 işçi de yaralanmıştı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep olmuştu.

11 Şubat 2011'deki patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı. Patlama sonrası demeç veren fabrika müdürü, 'Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez... Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış' diye açıklama yapmıştı.

14 Aralık 2014'te fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti.