İran, İngiliz petrol tankerine el koydu

İran Devrim Muhafızları, İngiltere'ye ait petrol tankerine Hürmüz Boğazı'nda el koyduğunu açıkladı.

İran, İngiliz petrol tankerine el koydu

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yazılı bir açıklama yapılarak İngiltere bandıralı Stena Impero adlı petrol tankerine Hürmüz Boğazı'nda müdahale edildiğini duyurdu. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Stena Impero adlı İngiliz petrol tankeri, denizcilik kurallarına riayet etmemesi nedeniyle Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Birinci Bölge Birliği tarafından durduruldu."

Tankerin, müdahalenin ardından yasal prosedürler için İran kıyılarına çekildiği belirtildi.

İkinci gemi iddiası

İran'ın Hürmüz Boğazı'nda İngiltere'ye ait ikinci bir petrol tankerine daha müdahale ettiği iddia ediliyor.

Tankerle irtibat kesildi

"Stena Impero" adlı İngiliz tankerinin ait olduğu şirket tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada, tankere kimliği belirsiz araçların ve bir helikopterin yaklaştığı, tankerle irtibatın kesildiği bildirildi.

Açıklamada, tankerde 23 mürettebatın olduğu ve şirkete ulaşan herhangi bir yaralanma olayı bilsinin bulunmadığı kaydedildi.

İlk kriz

Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuş, daha sonra 4 Temmuz'da durdurulan İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzatmıştı.

4 kişi tutuklanmıştı

Cebelitarık Özerk Yönetimi, "Grace 1" adlı gemide aralarında kaptanının da bulunduğu 4  Hint vatandaşı olan mürettebatı tutuklamıştı. 

İran yönetimi, tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.