Ahmet Melik Koç dolandırıcılarının taktiklerini ifşa etti

Sosyal Medya Uzmanı Ahmet Melik Koç, dolandırıcıların yeni hedef kitlesi Instagram olan dolandırıcılarının taktiklerini ifşa etti

Ahmet Melik Koç dolandırıcılarının taktiklerini ifşa etti

Son yıllarda sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte dolandırıcılık olayları da arttı. Sosyal medya üzerinden farklı taktikler kullanarak, vatandaşları tuzağa çeken dolandırıcıların yeni hedef kitlesi ise Instagram. Sosyal Medya Uzmanı Ahmet Melik Koç, sosyal medya dolandırıcılarının taktiklerini ifşa etti.

Dolandırıcıların yeni taktiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyal Medya Uzmanı Ahmet Melik Koç, dolandırıcıların kimi zaman Instagramın kılığına girerek, kimi zamanda insanların hesaplarını çalıp tıpkı sizin bir arkadaşınızmış gibi mesajlar gönderdiğini söyledi.

Ahmet Melik Koç dolandırıcılarının taktiklerini ifşa etti - Resim : 1

Sahte telif hakkı şikayeti ile hesaplar ele geçiriliyor

Dolandırıcıların Instagram üzerinden mesaj attığını hatırlatan Koç, şöyle konuştu: “Dolandırıcılar Instagram’da kullanıcıların mesaj kutusuna kimlik ve şifre bilgilerinin ele geçirilmesi üzerine kurulu ‘telif hakkını ihlal ettiniz’ gibi mesajlar yollayarak sahte Instagram giriş ara yüzüne benzeyen bir siteye sizleri yönlendiriyorlar. Bu yöntemi kullanan dolandırıcılar hesabınızı saniyeler içerisinde ele geçirebiliyorlar. Daha da kötüsü bu yöntem üzerinden arkadaşlarınızı da dolandırmaktalar. Hesabınızı çalan dolandırıcılar arkadaşlarınızı tuzağa düşürmek için Instagram hikayenizde yüksek rakamlarda paralar kazandığını ve bunu bir kişiye borçlu olduğunu anlatan bir hikaye paylaşıyor. Ve bunu sizin paylaştığınızı sanıp size güvenen arkadaşlarınız hesabınızı çalıp sizin yerinize kullanan dolandırıcıyla farkında olmadan iletişime geçmiş oluyor.”

Bir diğer yöntem ise özellikle de duyguların sömürülmesine dayalı imza kampanyaları

Dolandırıcıların duyguları sömürerek de insanları dolandırdığını söyleyen Koç, “Arkadaşınız olduğunu düşündüğünüz kişi sizlere desteklemeniz üzere gündemde olan bir konu üzerine imza kampanyası linki gönderiyor. Siz de elbette arkadaşınız olduğu için sorgulamadan linke tıklıyorsunuz. Sonrasında yine aynı şekilde bu linkte sahte bir Instagram giriş paneli sizi karşılamakta buraya giriş bilgilerinizi girdiğinizde dolandırıcılar Instagram giriş bilgilerinizi dolandırıcılara kendi elinizle vermiş oluyorsunuz” dedi.

Telefonunuza gelen SMS'lere dikkat

Dolandırıcıların bir diğer taktiğinin de SMS göndermek olduğunu ifade eden Koç, “Dolandırıcıların kullandığı diğer bir taktik ise telefon numaranıza 0850’li bir numaradan hesabınızın askıya alındığını içeren sms göndererek aşağıda belirttikleri kısa linke size tıklatarak hesabınıza giriş yapıp hesabınızı tekrar aktife edeceklerini söyleyerek aynı şekilde sizleri sahte Instagram giriş paneline yönlendirmeleri” diye konuştu.

İkili doğrulamayı mutlaka açın

Sosyal Medya Uzmanı Ahmet Melik Koç, sosyal medya dolandırıcılığa karşı ise şöyle uyardı: “Hesabınızın ayarlar, güvenlik kısmından ikili doğrulamayı mutlaka açın bu hesabınızın bilgilerin birinin eline geçtiğinde giriş yaptığında size sms kodu gelmesini sağlar bu şekilde gelen sms kodunu bilmediği için hesabınıza giriş yapamaz. Hesabınız çalınırsa diğer hesaplarda kullandığınız şifre aynı ise değiştirmeyi unutmayın.”