Suriyeli öğrenci: Bizi de askere alın

Türkiye vatandaşlığına geçen ve 22 yaşından büyük olan kişiler askerlikten muaf tutuluyor. Türkiye'de okuyan Suriyeli üniversite öğrencisi Atilla Malik Karadirek ise, bu şartlara haiz olanların kısa süreli de olsa askere alınmaları gerektiğini düşünüyor.

Suriyeli öğrenci: Bizi de askere alın

TBMM Göç ve Uyum Komisyonu’nda konuşan Suriyeli üniversite öğrencisi Atilla Malik Karadirek, 22 yaşını doldurduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancıların askerlikten muaf tutulduğunu ifade ederek, bu kişilerin kısa süreli de olsa askere alınmasını istedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde AK Parti'li Atay Uslu başkanlığında kurulan Göç ve Uyum Alt Komisyonu'nda geçen hafta Suriyeli üniversite öğrencilerinin sorunları ele alındı.

Sputnik'in haberine göre Suriyeli öğrenciler Türkiye'de yaşadıkları sorunları anlattı.

Bu öğrencilerden biri de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Suriyeli Atilla Malik Karadirek’ti.

Karadirek, toplantıda Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir talebi olduğunu söyledi.

Kanunlara göre 22 yaşını doldurduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancıların askerlikten muaf tutulduğuna dikkati çeken Karadirek, tutanaklara göre şöyle konuştu:

"Yabancı uyruklu vatandaşlarla ilgili Türkiye’de Millî Savunma Bakanlığına bağlı bir kanun tasarısı var. 22 yaşını dolduran yabancı uyruklu vatandaşlar T.C. vatandaşlığına geçerken 22 yaşını ve üzerini doldurduysa askerlikten otomatik olarak Türkiye’de muaf oluyor. Yasa numarası 1111. Suriye’den buraya gelmiş, hatta bazı kardeşlerimiz burada kendi çocukluğunu, gençliğini yaşadılar. Burada T.C. vatandaşı belki olacaklar önümüzdeki süreçte, belki olanlar vardır. Şimdi, ben dâhil olmak üzere de söylüyorum tabii bunu, Suriyeliler için kısa süreliğine de olsa bir askerliğe alınabilirler yani 22 yaş ve üzerini dolduranlar…"