Suriyeli sığınmacılar, devlet tarafından kendilerine verilen kışlık kömürleri satıyor

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, devlet tarafından verilen kışlık kömürleri sosyal medya ve online satış platformları üzerinden satışa çıkardı. Üzerinde satılamaz yazan 25 kiloluk torbalardaki kömürler ortalama 25-30 liradan satılıyor.

Suriyeli sığınmacılar, devlet tarafından kendilerine verilen kışlık kömürleri satıyor

Sosyal medyada sıkça paylaşılmaya başlanan "Suriyeli'den satılık kömür" iddialarının ardından tv100 bu bilgilerin doğruluğunun peşine düştü. Ortaya çıkan manzara iddiaları doğrular nitelikte çıktı. Kömür yardımı alan Suriyeliler, bu kömürleri sosyal medya hesapları üzerinden satışa çıkarmış durumda.

Suriyeli sığınmacılar, devlet tarafından kendilerine verilen kışlık kömürleri satıyor - Resim : 1
Bağlantıya geçtiğimiz Aziz ismindeki satıcı, yeni yardımlar gelince devamını gönderebileceğini söyledi.

 

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan ve günümüze kadar devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli ülkelerini terk ederek başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeye sığındı. Şu anda en fazla Suriyeli nüfusuna sahip olan Türkiye'de Göç İdaresi'nin 19 Ağustos 2021 verilerine göre kayıtlı 3 milyon 701 bin 584 Suriyeli yaşıyor.

Türkiye'de en fazla Suriyeli nüfusuna sahip iller arasında İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Konya ve Kilis geliyor.

Suriyeli sığınmacılar, devlet tarafından kendilerine verilen kışlık kömürleri satıyor - Resim : 2
İlanlar Arapça olarak veriliyor ancak aramada kolaylık olması için Türkçe 'kömür' de yazılıyor.

 

Oransal olarak bakıldığı zaman ise en fazla Suriyeli nüfusu Kilis'te bulunuyor. 145 bin civarında nufüsü bulunan Kilis'te 110 bin civarında Suriyeli ikamet ediyor. Kentin nüfusu Suriyeli nüfusu eklendiğinde 255 bine çıkıyor.

İlanları Arapça ve Türkçe veriyorlar

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar incelendiğinde çok sayıda Suriyeli'nin devlet tarafından kendilerine verilen kömürleri satışa çıkardığı net olarak görülebiliyor.

tv100'ün iletişim bilgilerinden kendilerine ulaştığı Suriyeli şahıslar, kömürü torbası 25 liradan satmayı kabul edip WhatsApp üzerinden konum göndererek alınabileceğini belirtti. Kendisini Aziz olarak tanıtan satıcı elinde çok az kaldığını ancak yenileri geldiği takdirde yine satabileceğini vurguladı.

Diğer bir Suriyeli satıcı telefona yanıt verdi ancak elinde hiç kömür kalmadığı için şu anda satışının olmadığını. Numaramızı not edeceğini ve kömür geldiği anda haber vereceğini söyledi.

Türkler de satıyor

Ancak sosyal medyada ücretsiz verilen kömürü satanlar sadece Suriyeliler değil. İlanlar incelendiği zaman devlet yardımı olarak dağıtılan kömürlerin Türk kullanıcılar tarafından satıldığı görülüyor. Ortalama 25 lira fiyatla verilen kömürlerin şu andaki piyasa değerleri ise 80 lira civarında.

Suriyeli sığınmacılar, devlet tarafından kendilerine verilen kışlık kömürleri satıyor - Resim : 4
Türk satıcılar da benzer ilanlar vererek kömür satıyor.

 

Türkiye'de yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle fiyatı yüzde 100'e yakın artan kömür fiyatları nedeniyle ucuz kömür bulmaya çalışan insanlar sosyal medyadaki bu yasa dışı yollara başvuruyor.