Suudi Arabistan'da 20 prens tutuklandı mı?

Suudi Arabistan hakkında çok ciddi iddialar atılmaya başlandı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Kral Selman bin Abdülaziz'in kardeşi Ahmed bin Abdulaziz'i tutuklatmasının ardından 20 prensin daha tutuklattı. En çarpıcı iddia ise, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in hayatını kaybettiği.

Suudi Arabistan'da 20 prens tutuklandı mı?

Suudi Arabistan, 2017 yılında yaşanan skandala benzer bir durum yaşıyor. 2017'nin sonlarına doğru Suudi prensler gözaltına alınmış ve uzun bir süre lüks bir otelde tutulmuştu. Prenslerin ve ailelerinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a biat etmeleri karşısında gözaltılar sona ermiş, prensler serbest bırakılmıştı.

Bu gelişmelerin ardından kamu oyundaki imajını düzeltmek isteyen Veliaht Prens Muhammed bin Selman büyük organizasyonlar yaparak kendisini 'sevecen bir insan' olarak göstermeye çalışmıştı. Türkiye'de yaşayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkcı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda vahşice katledilmesinin ardından Türkiye ile de ilişkileri bozulan Suudi Arabistan, uluslararası arenada oldukça puan kaybetmişti.

Amerika destekli politikalar güden Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ABD senatosunun hakkında soruşturma açılmasını istemesinin ardından ABD ile büyük bir silah anlaşmasına imza atmıştı.

Prensler bir kez daha gözaltında

Anadolu Ajansı'nın Middle East Eye haber portalından aktardığına göre; Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in kardeşi Ahmed bin Abdulaziz'in (Prens Ahmed) tutuklanmasının ardından kraliyet ailesinden en az 20 kişinin daha Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a ''darbe girişiminde'' bulunduğu iddiaları üzerine tutuklandığını iddia etti.

Tutuklanalar arasında Prens Ahmed'in oğlu Prens Nayef bin Ahmed bin Abdulaziz, eski veliaht prens Muhammed bin Nayef ve onun üvey kardeşi Nawaf'ın da olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz (sağda) ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz öldü mü?

Darbe girişimi iddialarının ardından ortaya atılan iki farklı komplo teorisi var. İlk teoriye göre Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz hayatını kaybetti. Kralın ölümünün ardından tahta geçecek kişi olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, olası darbe girişiminlerinin önüne geçmek için tüm prensleri gözaltına alıp tutuklaktı. Bu sayede tahta geçmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.

Prensler darbe için 'yabancı güçlerle' görüştü mü?

Diğer bir komplo teorisi ise; Kraliyet ailesi içinde 'istenmeyen adam' konumunda bulunan Veliaht Prens Muhammed bin Selman bir darbe planlandı. Veliaht Prens Muhammed'in tutuklattırdığı diğer prensleri kendisine darbe girişiminde bulunmak için aralarında Amerikalıların da olduğu yabancı güçlerle görüşmekle suçladığı ileri sürüldü. Tutuklama emrinin altında Kral Selman'ın da imzasının olduğu öne sürüldü.

Eski Veliaht Prens Nayef'in ise çevresine kraliyet ödeneklerinin kesilmesinden yakındığı belirtilen haberde, tutuklamaların ardından Veliaht Prens Muhammed'in kraliyet ailesindeki diğer prenslerden Twitter'dan kendisine sadakatleri konusunda paylaşımda bulunmalarını istediği ve üç prensin sosyal medyada bu emri yerine getirdiği iddia edildi.

"Kral sağlıklı" açıklaması

AFP’ye konuşan bir kaynak, “Kral sağlıklı ve iyi. Gözaltılar kraliyet ailesi içinde disiplini sağlamak için. Kontrol zaten veliaht prenste. İki prensin olumsuz davranışlarının birleşmesiyle bu operasyon düzenlendi” dedi.