Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır?

Parasını değerlendirmek isteyen her yatırımcının en sık duyduğu ve kullandığı terimlerden biri de Tahvil. Peki, Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Yatırım araçları arasında favorilerden olan tahviller aynı zamanda diğer enstrümanlara kıyasla oldukça güvenli. Peki, Tahvil neden satılır?

Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır?

Ekonomik bir terim olan tahvil, devletin ya da ticari bir kuruluşun ödünç para sağlamak amaçlı çıkardığı, yıllık belli bir faiz getiren ve alınıp satılabilen değerli kâğıttır. Daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? sorusuna yanıt arıyor. Hem bir yatırım aracı hem de yatırımcının satın alındığı bir varlıktır. Peki, Tahvil neden satılır? İşte tahvil hakkında bilinmesi gerekenler...

CAN MUTABAKANİ

TAHVİL NEDİR?

Kısaca anlatmak gerekirse tahviller devletlerin ya da kurumsal işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamak için kullanılan borç senetleridir. Yatırımcılar tahvil satın alarak devlet ve kurumlara borç vermiş sayılır. Tahvillerin belirli bir süre vadesi vardır. Belirlenen vade sona erdiğinde yatırımcı ya sabit ya da değişken faiz işlettiği parasını ve karını alır.Tahvil bir yatırım aracıdır ve yatırımcıların gelir elde etmek için satın aldığı 3 temel varlıktan biridir. Vadesi bir yılın üstünde olan tahvilleri satın alan yatırımcılar tahvili satan devlet ya da kurumun alacaklısı olurlar. Tahvil satan devlet ve kurumlar ise tahvil ihraççısı olur.

Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır? - Resim : 1

TAHVİLLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Tahviller değerli belge statüsünde borç senetleridir. Tahvilleri satın alan yatırımcılar tahvili satan kurum ve devletlerin uzun süreli alacaklısı olur. Tahvilleri anonim şirketler, belediyeler ya da devletler gibi tüzel kişilikler tarafından çıkarılabilir. Tahvilin vadesi sona erdiğinde alacaklı konumundaki yatırımcı ve borçlu konumundaki tahvil ihraççısı arasındaki hukuksal ilişki biter. Tahvillerin üzerindeki nominal değer ihraç eden firma tarafından belirlenir fakat tahvil nominal değerin altında yani iskontolu olarak ihraç edilebilir.

Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır? - Resim : 2

Hamiline ve namına olarak satılabilen tahviller satın alan yatırımcıya tahvili ihraç eden firma veya kurum üzerinde herhangi bir hak sağlamaz. Tahvil sahipleri sadece alacaklı konumunda olan uzun vadeli borç vermiş insanlardır. Sabit getirili bir yatırım aracı olan tahvillerin getireceği gelir bellidir ve değişmez. Firmalar kar dağıtımı yapmadan evvel tahvil sahiplerine ödeme yapmak zorundadır.

Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır? - Resim : 3

TAHVİL NEDEN SATIN ALINIR?

Üç temel yatırım aracından biri olan tahviller sabit getirili yatırım enstrümanlarından biridir, finansman sorununu kısa vadede çözmek isteyen özel firmalar tarafından da çıkartılabilirler. Finansman prmlemlerini çözmek için tahvil çıkartan kurumlar çözüm olarak borçlanmayı tercih etmişlerdir. Belirlenen vade ve faiz oranı yatırımcılara sunulur. Yatırımcılar uygun gördüğü takdirde tahvilleri satın alır ve alacaklı konumuna gelirler.

Tahvil çıkartan firmalar genelde altı ayda bir faiz ödemesi yaparlar. Vade sonuna gelindiğinde ise tahvil ihraççısı konumunda olan firma yatırımcıya ana parasını ödeyerek tahvili geri alır. Yatırımcının gelirini vade süresince yapılan faiz ödemeleri oluşturur. Bu sayede tahvili çıkartan firma kısa süreli finanmsan ihtiyacını karşılamış yatırımcılar da ekstra bir gelir elde etmiş olur.

Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır? - Resim : 5

Özel firmaların dışında devletler de tahvil ihraççısı konumunda olabilir. Devletlerin oluşturduğu tahvillerin faiz getirisi düşük olsa da riski de aynı şekilde düşüktür. Hemen her yatırım aracında olduğu gibi tahvillerde de getiri beklentisi arttıkça risk de artar.

Tahvil nedir, özellikleri nelerdir? Tahvil neden satılır? - Resim : 6

TAHVİLLER HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Tahviller hakkında en sık yanlış anlaşılan terimlerin üstünden geçelim.

İhraç fiyatı: Tahvil ihraççıların tahvile biçtiği ilk satış fiyatıdır.

Nominal Değer: Tahvil senedinin üzerinde yazan fiyatıdır. Yatırımcının vade sonunda geri alacağı ana parasını belirtir.

Vade: Tahvil belgesinin üzerinde yazan nominal değerin geri ödeneceği tarihi belirtir.
Kupon faiz oranı: Tahvil senedinin üzerinde yazan bedel üzerinden hesaplanan yüzdelik faiz oranıdır.

Kupon Tarihi: Tahvili satan tarafın yapacağı faiz ödemelerinin tarihini belirtir. Kupon faiz ödemesi genelde altı ayda bir ya da yılda bir yapılır.