Tüm bildiklerinizi unutun!.. Yeni dönem başlıyor!

Artık tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak ve bölge değerinin altında işlem yapanlara cezai işlem uygulanacak.

Tüm bildiklerinizi unutun!.. Yeni dönem başlıyor!

Sabah'ın haberine göre hükümet, konut alımsatım işlemleri üzerinden tahsil edilen tapu harcı için yeni düzenlemeye gitme kararı aldı. Meclis'e sunulan 45 maddelik vergi paketiyle konut alım-satımında da önemli değişiklikler olacak.

Gayrimenkullerin tapuda satış yoluyla devri işlemine ilişkin tapu harcı oranını, gayrimenkullerin harca esas alım satım bedellerine göre farklılaştırmaya yönelik Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. Yasal düzenlemeyle tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak.

Mevcut uygulamaya göre kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 300 bin liralık ev alan kişi 100 bin lira beyanda bulunarak indirimli tapu harcı imkanından yararlanıyor. Yüzde 3 vergi ile 3 bin lira tapu harcı ödüyor. Yasal düzenlemeyle tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan sona erecek. Konut ve işyeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararı sona erecek.

Vergi paketi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 300 bin liralık konut alan bu değer üzerinden vergisini yatırılacak. Bu tutarın yarısını evi alan yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Sonradan yapılan incelemede, tapu harcının emlak vergisi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tespit edilen değerden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği saptanırsa aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası alınacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı da konut alım-satımında "risk almayın, gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin" uyarısında bulunuyor. İdare'nin hazırladığı broşürde gerçek değerinde beyanda bulunulması vurgusu yapılarak, "Evinizi nakit ya da banka kredisiyle aldıysanız tapuda gerçek alım-satım bedelini bildirin. Tapu işlemlerinde gerçek alım bedelini beyan ediniz" deniliyor.

Değerler artık periyodik olarak takip edilerek düşüşler yansıtılacak, ortaya çıkan değer artışları da sisteme eklenecek. Bu uygulamayla adil bir emlak vergisi sistemi kurulacak.