Tapu sahipleri dikkat! Ay sonuna kadar ödenmesi gereken emlak vergisinden muaf olabilirsiniz! İşte muafiyet şartları...

Tapu sahipleri dikkat! Her yıl iki taksit halinde ödenen emlak vergisinin ilk taksiti, tapu sahipleri tarafından Mayıs 2022 tarihi itibariyle ödenmişti. Verginin ikinci ve yılın son taksiti bu ay sonuna kadar ödenmeli. Ancak bazı durumlarda emlak vergisinden muaf olmak mümkün oluyor. Peki, emlak vergisi muafiyetinden kimler faydalanabilir? İşte ev ve iş yeri sahipleri için muafiyet şartları...

Tapu sahipleri dikkat! Ay sonuna kadar ödenmesi gereken emlak vergisinden muaf olabilirsiniz! İşte muafiyet şartları...

Kişinin sahip olduğu arsa ya da bina üzerinden alınan vergi türüne emlak vergisi denir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabidir. Arsanın ya da binanın sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa söz konusu gayrimenkulü sahibi gibi kullananlar emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi bedelinin belirlenmesi için öncelikle gayrimenkul sahibinin emlak beyanında bulunması gerekir.

Emlak vergisi, her yıl iki taksit halinde ödenir. Bu yıl da tapu sahipleri, ilk emlak vergisi taksitlerini Mayıs ayı sonuna kadar ödemişti. Yılın ikinci ve son taksiti Kasım ayı sonuna kadar ödenmeli. Ancak bazı durumlarda tapu sahipleri bu vergiden muaf olabiliyor. İşte o muafiyet şartları...

Emlak vergileri, her yıl değerleme oranı dikkate alınarak güncellenirken, dört yılda bir defa da takdir komisyonu tarafından değerleme yapılıyor. 2022 yılı için takdir komisyonları tarafından yapılan değerleme açıklandı. Bu yıl belirlenen değer üzerinden vergi ödemesi hesaplanıyor. 

Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık'ın bugünkü yazısında, gelecek 3 yıl yani 2023.2024 ve 2025 yılları için 2022 emlak değerinin üzerine otomatik olarak mülklerin yeni değerinin belirleneceğini kaleme aldı. Emlak vergisi için 2022 yılında birinci taksit ödemesinin Mayıs sonuna kadar yapılması gerektiği bildirilmişti. İkinci taksitinde Kasım ayı sonuna kadar yapılması gerektiği ifade edildi. Süresinde ödenmeyen taksitler için (21 Temmuz 2022'den itibaren) aylık yüzde 2.5 oranında gecikme zammı da uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’na (EVK) göre; vergiden muaf olanlar da bulunuyor.

Konutlarda emlak vergisi muafiyet koşulları nelerdir?

- Konut vergilerinde muafiyetten faydalanabilmek için ilk koşul, tapu sahibinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek bir konuta sahip olması gerekiyor. Tek konut sahibi kişilerin, ücret, kira, faiz gibi gelir elde etmesi de muafiyetden faydalanmayı engelliyor. Emekli maaşı dışında bir gelire sahip olmayan emekliler de muafiyetten faydalanabiliyor. Yani, emekli, ev kadını ve işsizler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için’ muafiyetten faydalanabiliyor.

- 2021 yılı içinde, 53 bin TL'ye kadar mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) gelir elde edilmişse, 2022 için emlak vergisi avantajı da yine devam ediyor.

- Şehit yakınları ve gaziler de tek eve uygulanan emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. Ayrıca engelliler, ‘gelir elde etmiş olsalar da ‘tek konutları için emlak vergisi muafiyetinden (sıfır oranlı emlak vergisi avantajından) faydalanabiliyor. 

Emlak vergisinden muaf olmak için nereye başvurulur?

Muafiyetten faydalanmak için mülkün kayıtlı olduğu belediyeye başvurularak form doldurulması gerekli. Belediyeye başvuru yapan vatandaşlardan belediyelerin ayrıca bir belge istememesi de gerekli. Başvuru esnasında belediyeye verilen beyan ve taahhüt vergi avantajından yararlanmak için yeterli oluyor.

İş yerinde emlak vergisi muafiyet koşulları nelerdir?

- 2017'den itibaren; organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan binalar daimi bina vergisi muafiyetine tâbi oldu. Bu iş yerleri için emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yok.

- Muafiyet kapsamına giren iş yerlerinin sahipleri işletmeler, söz konusu mülklerini eğer kiraya verirlerse muafiyetten faydalanamıyor.

Eviniz tapuda işyeri görünürse ne oluyor?

Fiilen ‘konut’ şeklinde kullanılmasına rağmen tapu kaydında ‘iş yeri’ olarak görünen mülkler de olabiliyor. Tapuda iş yeri olarak kayıtlı olmasına rağmen fiilen konut olarak kullanılan taşınmazlar da iki kat fazla emlak vergisi ödenmiş oluyor. Böylesi bir durumda; mülk sahiplerinin yüksek oranlı (iş yeri) emlak vergisi ödemek yerine ilgili belediyeye başvurarak, fiilen konut olarak kullanılan mülkler için düşük oranlı (konut) emlak vergisi de ödeyebilir.