Tarihe geçti, o eşsiz görüntü sonunda yakalandı, ilk defa göreceksiniz

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu bir yıldızın olağanüstü görüntüsünü yakaladı. 15 bin ışık yılı uzaklıktaki ölmekte olan dev bir yıldızın uzayda bıraktığı gaz ve toz görüntülendi. Parıldayan mor ışıklar bir zamanlar yıldızın dış katmanını oluşturduğu söylendi.

Tarihe geçti, o eşsiz görüntü sonunda yakalandı, ilk defa göreceksiniz

Bilim dünyası çok nadir görünen bir olaya tanık oldu. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu ölümün eşiğinde olan dev bir yıldızın çarpıcı görüntüsünü yakaladı. Teleskop’un kızılötesi merceği 15 bin ışık yılı uzaklıktaki dev bir yıldızın uzaya fırlattığı gaz ve tozu görüntüledi.

Dev yıldızın parıldayan mor bir toz bulutunun bıraktığı görüldü. Bu toz bulutu bir zamanlar Wof-Rayet 124 yıldızının dış katmanını oluşturuyordu.

NASA’nın açıklamalarına göre dev yıldız güneşten 30 kat daha büyük ve şimdiye kadar uzaya 10 güneş boyutunda malzeme bıraktı.  

NASA’dan Amber Straughn “Bu eşsiz güzel yeni görüntünün tam ortasında görülen şey bir yıldız. O yıldızdan gelen ışık, teleskoptaki dedektörlere çarpana kadar yaklaşık 15.000 yıldır uzayda seyahat ediyor, 15.000 ışıkyılı uzaklıkta. Merkezdeki yıldızn etrafında görülen mor malzeme ise tozdur. Bu olayda bir yıldız ömrünün sonunda dış malzemelerini, dış katmanlarını evrene bırakıyor. Bu durum astronomideki en güzel kavramlardan biri. Bu Carl Sagan’ın Strdust konsepti. Bu yeni görüntüde gördüğümüz tozlar kozmosa yayılıyor ve sonunda gezegenleri yaratacak.

TELESKOP ÇOK HASSAS DETAYLARI YAKALAYABİLİYOR

NASA, fotoğrafı Austin, Teksas'taki South by Southwest konferansında yayınladı. Gözlem, 2021'in sonlarında lansmanının ardından Webb tarafından yapılan ilk gözlemler arasındaydı.

Hubble Uzay Teleskobu, yıllar önce aynı geçiş yapan yıldızın fotoğrafını çekti. Ancak görüntü bu kadar hassas ve ayrıntılı değildi. Yıldız bir ateş topu gibi görünüyordu.

Bilim adamlarına göre böyle bir dönüşüm yalnızca bazı yıldızlarda meydana geliyor. Bu normal bir yıldızın patlamadan önceki son adımı olarak biliniyor. Daha sonra ise Süpernova’ya dönüşüyor.

Geçen yıl teleskop, iki yıldızın yarattığı parmak izine benzeyen toz halkalarının bir görüntüsünü yakaladı ve güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin ilk görüntüsünü aldı.