Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'nde sona gelindi

Sakarya'da kurulan 10 milyon kapasiteli Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'nde sona gelindi. 10 milyon kapasiteli tarımsal üretim doku laboratuvarı Sakarya'da hayata geçiyor.

Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'nde sona gelindi

Türkiye'nin dış mekan süs bitkisi alanında yıllık üretiminin yarısının karşılandığı Sakarya'da, sektörün en önemli girdisi fide, fidan ve tohum yetiştirilmesi ve ithalatının önlenmesini amaçlayan Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'nde sona gelindi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasınca (SATSO) geliştirilen proje kapsamında Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde bin 550 metrekaresi kapalı, toplamda 7 bin metrekarelik alanda inşaatı tamamlanan merkezde, dış mekan süs bitkilerinin yanı sıra katma değeri yüksek sebze ve meyve tohumları üretilip piyasaya sunulacak.

"Üretimin yüzde 50'si Sakarya'da"

Konuyla ilgili açıklama yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, dış mekan süs bitkiciliğinin kentte 25 yıl önce küçük işlerle başladığını, zaman içerisinde ciddi üretim yapılır hale gelindiğini söyledi.

Sakarya'nın, kurumsal firmaların katılımıyla Türkiye'nin bu anlamdaki üretim merkezi haline geldiğini belirten Altuğ, "Yaklaşık 300 civarında firmamız bu konuda yatırım yaptı ve üretime devam ediyor. Aynı zamanda 5 bine yakın insanımız da bu sektörde istihdam ediliyor. Sektörün Türkiye'deki üretiminin yüzde 50'si Sakarya tarafından gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Sektörün geliştirilmesi adına yapılan araştırmalarda yurt dışında doku kültürü laboratuvarında üretimin yapıldığını gördüklerini anlatan Altuğ, Sakarya Üniversitesi'nde küçük kuluçka merkeziyle bir kabin ve tek personelle bu işe başladıklarını kaydetti.