Sağlık Bakanı'ndan Bilim Kurulu üyelerine herkesin eleştirdiği AVM'ler kapatılacak mı?

AVM'lerin açılması tartışması büyüyor. Bilim Kurulu üyelerinden arka arkaya uygulamayı eleştiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bilim insanları eleştirilerine rağmen uygulamanın devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

Sağlık Bakanı'ndan Bilim Kurulu üyelerine herkesin eleştirdiği AVM'ler kapatılacak mı?

Normalleşme adımlarının atılmasıyla AVM'lerin 11 Mayısta kapılarını açmasına ilişkin tartışma devam ediyor.

AVM'lerin faaliyete geçmesiyle birlikte vatandaşların AVM'lere akın etmesi Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilim Kurulu'nun birçok üyesinin yaptığı uyarı ve açıklamaları akıllara getirdi.

İşte o açıklamalardan bazıları:

PROF DEMİRCAN: AKIL ALIR GİBİ DEĞİL

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Prof. Dr. Ahmet Demircan yaptığı açıklamada, "Buna amaçsızca yüklenmenin, gidip oraları dolaşmanın anlamı yok. AVM önündeki kuyruk akıl alır gibi değil. Varsa bir ihtiyacımız, illa oradaysa bunu planlayıp, nokta atışı olarak o mağazaya girip, alıp çıkmaktır bunun doğru olanı" ifadelerini kullandı.

Demircan bazı normalleşme adımları atarken gevşememek ve önlemlere sıkı şekilde devam etmenin gerektiğini belirtti.

PROF ÜNAL: İSTİFA EDELİM

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal katıldığı bir teleizyon programında AVM'lerin açılması kararının ardından vatandaşların 11 Mayıs'ta mağazalara akın etmesine tepki göstererek ve "O zaman istifa edelim, boşuna mı konuşuyoruz diye düşünüyorum bazen" dedi.

PROF YAMANEL: BEN ŞAHSEN GİTMEM

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel kendisinin AM'ye gitmeyeceğini belirterek, "Nokta atışı yapacaksınız. Alıp çıkacaksınız. Anlıyorum, insanlar evde çok sıkıldı ama bu da hayati bir mesele" diye konuştu.

PROF YAMANEL'DEN "BEN GİTMEM" YANITI

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap katıldığı programda kendisine yöneltilen “Siz AVM’ye gider misiniz” sorusu üzerine, “Gitmem, çok zorunda kalmazsam gitmem” yanıtını vermişti.

Azap ayrıca salgın öncesindeki gibi topluca AVM’ye gidip vakit geçirmenin yapılmaması gerektiğini vurgulamıştı.

PROF ÖZLÜ: İHTİYAÇLAR AVM'DEN KARŞIKANMAK ZORUNDA DEĞİL

Prof. Dr. Tevfik Özlü ise AVM'lerin açılmasından önce yaptığı açıklamada ihtiyaçların illa AVM'de karşılanmak zorunda olmadığının altını çizerek "Ben zorunlu bir durum olursa giderim ama zorunlu durum olmadıkça, yapay havalandırmanın olduğu mekanlara gitmemeyi tercih ederim. Bu konuda vatandaşımızın da hassasiyet göstereceğini düşünüyorum" diye konuşmuştu.

SAĞLIK BAKANI KOCA DA UYARDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün yaptığı basın toplantısında Kontrollü Sosyal Hayat döneminde de tedbirlere uyma çağrısında bulundu.

Bakan Koca, “Yeni hayatımızda AVM'lerdeki kalabalıklar, stadyum kalabalıkları, üç kişinin yan yana oturduğu koltuklar, tam kapasite çalışan asansörler olmamalıdır" diye konuştu.