Fore kazık nedir, ne işe yarar? Fore Kazık depreme dayanıklı mı? Fore kazık zemin güçlendirir mi?

Yaşanan depremlerin ardından inşa sürecinde zemine uygulanan fore kazık sistemi merak konusu oldu. Binayı zemine bağlayan ve kaymasını ve devrilmesini engelleyen fore kazık sistemi ile ilgili detaylar araştırılıyor. Peki, Fore kazık nedir, ne işe yarar? Fore Kazık depreme dayanıklı mı? Fore kazık zemin güçlendirir mi? İşte detaylar…

Fore kazık nedir, ne işe yarar? Fore Kazık depreme dayanıklı mı? Fore kazık zemin güçlendirir mi?

Deprem felaketinin ardından deprem bölgelerinde bulunan binalar büyük yıkıma maruz kaldı. Binaların zeminde güçlü bir şekilde durmasını sağlayan fore kazık en çok gevşek zeminlerde, dolgularda, sulu zeminlerde kullanılan yöntemlerden biridir.

FORE KAZIK NEDİR, NE İŞE YARAR?

Taşıma kapasitesi düşük olan zeminlerde yapı yüklerini sağlam zeminlere ulaştırmak amacıyla yapılan kazıklardır. Bu kazıklar delme kazıkları olup yapım yöntemleri; sahanın durumu, zemin yapısı, kazığın çapı ve derinliğine bağlıdır. Fore kazıklarda delik çapı 50 cm ile 200 cm arasında olabilir.

FORE KAZIK DEPREME DAYANIKLI MI?

Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.

- Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur.

- Deprem anında, fore kazıklar ile zemine tutunma oranı arttığı için binanın deprem anında savrulması azalır.

- Fore kazık imalatını yapacak firma için zeminin durumu çok önemli olduğundan, yapılacak zemin etüdü nizami ve doğru yapılır.

- Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller.

- Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır.

- Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.

- Binanın bulunduğu bölgede sel yaşandığında, sel suyu bina temeli altındaki dolgu malzemeyi boşaltsa bile, bina temeli fore kazık üzerinde olduğu için, o bina temeline ve dolayısı ile o binaya bir şey olmaz.