Thodex CEO'sunun 11 bin yıllık cezası nasıl infaz edilecek? Faruk Fatih Özer için 'yolun sonu' hiç beklemediği bir yere çıkabilir

Arnavutluk'ta yakalanarak Türkiye'ye getirilen Thodex CEO'su Faruk Fatih Özer, 1.5 yıl süren yargılama süreci sonunda 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldı. Cezanın nasıl infaz edileceğine ilişkin tv100 muhabiri Halil Sadri Yılmaz'a anlatan emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin, eğer Fatih Özer'in cezası kesinleşir ve af çıkmazsa 28 yıllık hapis cezası sonrasında kamu yararına çalıştırılabileceğine dikkat çekti.

Kripto para borsası Thodex vurgununda mahkeme kararını açıkladı. Şirketin CEO’su tutuklu sanık Faruk Fatih Özer ve kardeşleri Güven Özer ile Serap Özer’e 3 ayrı suçtan 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca 3 kardeşin toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Bu cezanın nasıl ve ne kadar süre boyunca infaz edileceğini ise emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin tv100 muhabiri Halil Sadri Yılmaz’a anlattı. Eğer ceza kesinleşirse ve af çıkmazsa Thodex CEO’su Özer’in 28 yıl sonra Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde kamu yararına çalıştırılma ihtimali ise dikkat çekti.

DAVA YAKLAŞIK 1 BUÇUK YIL SÜRDÜ

Kripto para borsası Thodex vurgununda 2027 kişi dolandırıldı. Müştekilerin toplamda 257 milyon 862 bin 432 lira zarar ettiği belirlendi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede 2017 yılında kurulan Thodex’in kurulduğu günden beri müşterileri dolandırmayı amaçladığı öne sürüldü.

Hazırlanan iddianameyle birlikte aralarında Faruk Fatih Özer, Serap Özer ve Güven Özer’in de bulunduğu 21 sanık hakkında dava açılmış oldu. Sanıkların yargılanmasına 5 Mayıs 2022 tarihinde, Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce başlandı.

Soruşturma devam ederken firari durumda bulunan CEO Faruk Fatih Özer’in 23 Nisan 2023 tarihinde Arnavutluk’tan Türkiye’ye iadesi gerçekleşti.

Özer mahkemede yaptığı savunmasında üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, şirketinin battığını ve kendisinin de mağdur olduğunu iddia etti. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kurt, sanıkların 40 bin 462 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

AĞIR CEZA BAŞKANI TAHLİYE KARARINA ŞERH KOYDU

Mütalaaya karşı savunma yapan Faruk Fatih Özer, yine üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Musa Eroğlu’nun “Yolun sonu görünüyor” isimli türküsünden alıntı yaptı. Beraatini ve tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti kararını açıkladı. Özer kardeşlerin 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Heyet, Özer kardeşlerin dışında dava kapsamında tutuklu bulunan 4 sanığın tahliyesine de hükmetti. Mahkeme Başkanı Elif Tanyeri Özgilik ise tahliye kararına şerh koydu. Diğer sanıkların da tahliye edilmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

EMEKLİ YARGITAY SAVCISI GÜLTEKİN UYARDI!

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çok nitelikli bir karar verdiğini belirten Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin, “Çok uğraşmışlar binlerce dosyadan ve binlerce klasörden bahsediyoruz. Böyle bir hüküm kurmak çok zordur” dedi.

Gültekin, “Aslında bu suçlarla ilgili önce şunu söylemek lazım. Mahkemenin dosyadaki kabulü şu: Thodex dediğimiz bu şirket, kripto para borsasındaki bu şirketin aslında sadece dolandırıcılık için kurulduğunu kabul ediyor. Yani ona para yatıran kişiler, aslında kripto para borsasına parayı yatırmadılar. Bu kişiler örgüt kurarak sadece insanların parasını alıp yurtdışına kaçırıp aklamak amacıyla bu işi yaptıklarını kabul etmişler. Bunu söyleyelim, bu noktada da toplumu uyaralım. Gerçekten onaylı kurumlar olmaksızın, bu tür paralarımızı bir yerlere vermemiz doğru değil”

Thodex CEO'sunun 11 bin yıllık cezası nasıl infaz edilecek? Faruk Fatih Özer için 'yolun sonu' hiç beklemediği bir yere çıkabilir - Resim : 1

AF ÇIKMAZSA 28 YIL CEZAEVİNDE KALACAK

Mahkemenin verdiği kararın önce kesinleşmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, şöyle devam etti: “Elbette ki 11 bin yıl insan ömrü olmadığı için bir kişi bu kadar yatamaz. Bunu İnfaz Kanunu’muzda böyle kabul etmiş. Dolayısıyla çok uzatmadan şunu söylemek lazım. 11 bin yıl gibi bir ceza alan kişi Türk İnfaz Hukuku’na göre 28 yıl cezaevinde kalacak. Bakın şartlı tahliye uygulanmaksızın katıksız, kılçıksız 28 yıl cezaevinde kalacak. 27 yıl kapalı cezaevinde kaldıktan sonra ancak son bir yılında açık cezaevine geçebilecek. Bunun için de oradaki infaz görevlilerinin yani Cumhuriyet Savcısının ve yetkili görevlilerin bir karar vermesi lazım. 28 yıl cezaevinde kesin kalacağını söyleyebiliriz.

26 MİLYAR 615 MİLYON ADLİ PARA CEZASI İÇİN KAMU YARARINA ÇALIŞACAK!

Ruşen Gültekin, adli para cezasının halen 20 lira olduğunu ve bu miktarın enflasyona oranla arttırılması gerektiğini belirtti. Mahkemenin verdiği 26 milyar 615 milyon 25 bin lira değerindeki adli para cezasını sanıkların ödeyemeyeceğini belirten Gültekin, “İnfaz Kanunu diyor ki ‘Kamuya yararlı bir işte çalıştırılmak suretiyle 3 yıl boyunca bu 26 milyar lirayı infaz edecekler’ Dolayısıyla 28 yıllık cezaevinde kalma süresi bittikten sonra 3 yıl bir okulda veya bir park ve bahçelerde buna benzer kamuya yararı olan kurumlarda bu 3 kişi çalışarak para cezasının infazını sağlayacak. Bu cezanın infazı da böyle olacak”

CEZA HUKUKÇULARI OLARAK KANUN YAPANLARI UYARIYORUZ

“26 Milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezasının karşılığı 3 yıl boyunca kamu hizmeti yapmak mı” şeklinde sorulan soruya ise Gültekin şu cevabı verdi: “Aslında mesele şu. Bizim Ceza ve İnfaz Kanunu’muz iyi mi? Düzgün mü? İşte zaten düzgün olmadığı için bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Eğer biz düzgün bir İnfaz Kanunu yapabilsek ki biz ceza hukukçuları olarak sürekli kanun yapanları uyarıyoruz. Bunlarla karşı karşıya kalmayız. Fakat iki yılda bir Ceza İnfaz Sistemimizde değişiklikler yapıyoruz. Bu değişiklikler hem Ceza Kanunu’ndaki maddelerin caydırıcılığını ortadan kaldırıyor hem infaz edilebilirliği komik durumlara getiriyor”

Gültekin, “Evet haklısınız 26 Milyar liranın Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde çalışarak ödenmesi mümkün değil. Ama kanunda bunun dışında bir yol bırakılmadığı için böyle toplum vicdanının kabul edemeyeceği bir noktaya gelinmiş oluyor” dedi.