Tifo tüm dünyada yayılıyor! Ölümcül tifonun antibiyotiğe direnç gösterdiği tespit edildi!

Dünyada her yıl 100 binden fazla insanın ölümüne neden olan tifonun, son 30 yıldır tüm dünyada hızla yayıldığı ve iki antibiyotik türüne direnç gösterdiği ortaya çıktı. Peki, Tifo nedir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

Tifo tüm dünyada yayılıyor! Ölümcül tifonun antibiyotiğe direnç gösterdiği tespit edildi!

Tifo virüsü ile ilgi yapılan en büyük çalışma Lancet Mirobe adlı dergide yayınlandı. Tifoyu inceleyen ve virüsün kaynağını analiz eden bilim insanları, Güney Asya’da ilk adım tedavisinin uygulanmadığı hastalığın iki antibiyotik türü olan makrolit ve kinolon tipi antibiyotik türlerine karşı dirençli olduğu ve son 30 sene içinde hızla yayıldığını belirledi. Böylece tifonun tüm dünyada hızla yayılmasının sebebinin antibiyotiğe karşı direnç sağlamasından kaynaklı olduğu ortaya çıktı. 

Bilim insanları tifonun son 30 yılda 200 kat daha hızlı bir şekilde yayıldığını açıklarken, “Bu durum antibiyotiğe dirençli yeni salgın hastalıkların küresel tehdit oluşturmasına sebep olabilir” denildi. Peki, Tifo nedir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

Tifo tüm dünyada yayılıyor! Ölümcül tifonun antibiyotiğe direnç gösterdiği tespit edildi! - Resim : 1

HIV’DEN BİLE DAHA ÖLÜMCÜL

2014-2019 yılları arasında 3489 S. Typhi virüsünün genetiğini inceleyen ve araştırmada yer alan Profesör Jason Andrews, “Bu ciddi bir endişe kaynağı. Risk altındaki Asya ülkeleri önlemlerini almalı. Bu yerel bir sorun değil, küresel bir sorun” dedi.

Bill & Melinda Gates Vakfı’nın desteklediği araştırmayı haberleştiren ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, “Antibiyotiğe ve ilaçlara dirençli hastalıklar 2019’da HIV ya da sıtmadan çok daha fazla insanın ölümüne sebep oldu. ABD’de bu tür hastalıkların artması ve geçen yıl insan ve hayvanlarda yanlış antibiyotik kullanımı ve kötü hijyen ile ortaya çıkan öldürücü mantar salgını bunlara örnek” yorumunu yaptı.

TİFO NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Tifonun diğer adı enterik ateştir. Daha çok kirli içme-kullanma suları ve temiz olmayan yiyeceklerle bulaşır. Genellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın şeklinde de görülebilen Tifo, ilerleyen durumlarda kalp, beyin, böbrek, akciğer, karaciğer, göz ve kulak sinirlerini etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan bakteri ise Salmonella enterica serovar Typhi’dir. Bu bakterinin yaşayabildiği tek canlı insandır. Bakteri vücuda girdikten 1-2 hafta sonra hastalık kendini gösterir. Bakteri, tifolu hastaların dışkılarında veya idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücutlarında görülen deri döküntülerinde yer alır.

TİFO TEDAVİSİ VAR MI?

Tifonun tedavisi mümkündür. Belirtileri gösteren kişiler derhal hekim kontrolüne başvurmalıdır. Uygun antibiyotik ve sıvı-elektrolit desteğinin yanı sıra protein ve karbonhidrattan zengin sindirimi kolay besinler ve bol su verilmelidir. Fakat bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Tifo’nun makrolit ve kinolon antibiyotiklerine karşı direnç gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı Tifo tüm dünyada hızla yayılmakta