Tıp dünyasında çığır açan operasyon! Kolunda büyüyen burun yüzüne nakledildi

 Tıp dünyasında ses getiren bir tedavi uygulandı. Dünyada yankı uyandıran bu tedavi kanser nedeniyle burnunun büyük bölümünü kaybeden kadın için uygulandı.

Tıp dünyasında çığır açan operasyon! Kolunda büyüyen burun yüzüne nakledildi

Fransa’da kanser hastalığı nedeniyle burnu yok olan 50 yaşındaki Carine sinüsündeki tümör nedeniyle 2013’te geçirdiği ameliyatta burnunun büyük bölümünü kaybetmişti. Ameliyatın ardından koku duyusunu kaybeden kadın, görünüşünden memnun olmadığı için kendini eve kapattı. Uzmanlar ameliyat öncesinde kadının burnunun bir kopyasını 3D yazıcıyla alarak örneği yeni tıp teknolojileri için buzda bekletti.

Tıp dünyasında çığır açan doktorlar önce kolundaki kıkırdağın üzerinde biyomateryal üç boyutlu yazıcı yöntemi kullanarak yeni bir burun büyütmeyi başardılar. Ardından oluşan yeni burun, kan damarlarının bağlanmasıyla hastanın şakaklarına nakledildi. Doktorlar, hastanın kolunda oluşan yarayı, uyluğundan aldıkları bir deri parçasını transfer ederek kapattılar.

Toulouse Üniversitesinin kulak burun boğaz ve yüz cerrahisi ekipleri ile Claudius Regaud Enstitüsü üyeleri tarafından Toulouse-Oncopole Üniversitesi'nin Kanser Enstitüsünde gerçekleştirilen operasyon sonrasında Carine, her ne kadar burnunu ve dişlerini düzeltmek için ek operasyonlar geçirmek zorunda olsa da, bütün sağlık görevlilerine müteşekkür olduğunu belirtti.

Geçirdiği ameliyatının ardından 50 yaşındaki Carine şöyle konuştu: "Artık bahçemdeki kokuları alabiliyor ve evimi terkedebiliyorum, adeta hayata geri döndüm. Tam bir mucize, biyomataryel yöntemi son çaremdi ve bu süreç boyunca araştırmalarıyla ve çalışmalarıyla bana yardımcı olan doktorlara saygılarımı iletiyorum. Sekiz yıldır kendimi eve kapattım, kendimi toplumdan soyutlamıştım.”