Ve sonunda netleşmeye başladı! Düşük faiz açıklaması...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı politika faizi indirim kararlarının ardından bankalar da faiz oranlarını güncelledi. Peki, kredi faizleri düşecek mi? Uygun fiyattan kredi çekilir mi? Düşük faizli kredi imkanı var mı? Tüketici kredilerinin faizleri düştü mü? İşte detaylar...

Ve sonunda netleşmeye başladı! Düşük faiz açıklaması...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 1 hafta vadeli repo faizi oranlarını son üç Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında toplam 400 puan indirmesinin ardından bankalar da kredi faiz oranlarında indirime gitti. Nakit ihtiyacı olan ev ve araba almak isteyen vatandaşlar, “Kredi faizleri düşecek mi? Uygun fiyattan kredi çekilir mi? Düşük faizli kredi imkanı var mı? Tüketici kredilerinin faizleri düştü mü?” sorularının yanıtını merak ediyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, "Bundan sonraki süreçte politika faizindeki aşağı iniş yeniden kamu bankaları öncülüğünde konut, ticari ve tüketici kredilerini aşağı yönlü çekecektir. Ancak taşıt kredilerinde ve tüketici kredilerinde henüz yüksek seviyeler bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sefer Şener, "Özellikle kısa vadeli ticari kredilerde ve konut kredilerindeki kamu bankaları öncülüğündeki aşağı yönlü ivmelenme aralık ayı içerisinde Merkez Bankası’nın politika faizini yeniden düşüreceğinin beklentisiyle birlikte hız kazanmış görünmektedir" dedi.

Şener, "Ancak taşıt kredilerinde ve tüketici kredilerinde henüz yüksek seviyeler bulunmaktadır. İşin bir diğer yönü ise mevduat faizlerinin de değişik vadelerde aşağı yönlü geliyor oluşudur. Mevduat faizlerinin bu şekilde aşağı yönlü gelmesi Türk Lirası’nın cazibesini azaltan bir unsurdur. Ancak diğer taraftan bankaların daha düşük faizlerle mevduat toplaması da bir gerçektir. Bundan sonraki aşamada Türk Lirası’nın değeri artırılmak isteniyorsa mutlak surette Merkez Bankası’nın özellikle TL zorunlu karşılık oranlarında ciddi manada indirimlere gitmesi az da olsa TL’nin cazibesini artıracaktır" şeklinde konuştu.