Türk savunma sanayisinin yıldızları tv100'de konuşuldu: Dünyada sektöre hükmeden ülke olacağız, Amerika'nın sancısı bu! Türkiye artık küresel bir güçtür

tv100'ün gündemi belirleyen programı Gündeme Dair'de yerli ve milli savunma sanayisinin yıldızları Kızılelma, Milli Muharip Uçağı,TCG Anadolu, İHA/SİHA'lar, Atak Helikopteri konuşuldu. Savunma sanayisi ile ilgili Coşkun Başbuğ "Önümüzdeki süreçte bunun ekonomik boyutta dünyada sektöre hükmeden ülke olacağız. Amerika’nın sancısı bu." değerlendirmesini yaptı.

tv100.com yazarı Abdullah Ağar, Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ ve İstanbul Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Eray Güçlüer; Pınar Işık Ardor ile Gündeme Dair programına konuk olarak gündemi değerlendird. Programda Türkiye'nin Yerli ve Milli Savunma Hamleleri masaya yatırıldı. 

"TÜRKİYE, SAVUNMA SANAYİSİYLE İLGİLİ BÜYÜK BİR HAMLENİN ALTINA İMZA ATTI"
Savunma sanayisinde yerli ve milli hamlelere ilişkin Ağar "Türkiye, son derece zor bir yola çıktı. Çıkması gerekiyordu açıkçası çok geç kalındı ama iyi şeyler yapmak için hiçbir zaman geç değildir. Türkiye, savunma sanayisiyle ilgili büyük bir hamlenin altına imza attı." dedi. 

"TEK ŞANSIMIZ BUNU ÜRETİP, GÜVENLİK ANLAMINDA DIŞARIYA BAĞIMLILIĞI KALDIRIP KENDİ TEKNOLOJİNİZLE AYAKTA DURMAKTIR"
Türkiye'nin savunma sanayisindeki hamlelerin bölge güvenliğindeki önemine değinen GÜçlüer "Türkiye’nin üretmiş olduğu savunma teknolojileri sadece kendimizle ilgili değil, bölge güvenliğiyle de ilgili. Tek şansımız bunu üretip, güvenlik anlamında dışarıya bağımlılığı kaldırıp kendi teknolojinizle ayakta durmaktır" ifadelerini kullandı. 

"TÜRKİYE ARTIK KÜRESEL BİR GÜÇTÜR"
Son yıllarda enerjide bağımsızlık, ekonomideki ciddi yatırımlar, askeri güçle ilgili çalışmalara değinen Başbuğ "Ekonomide ciddi atılımlar peşindeyiz, enerjide bağımsızlığı yakalamak için önemli projelere ev sahipliği yapıyoruz ve bunlar doğru atılımlar. Eğer bu güçlere erişirseniz zaten siz artık küresel güçsünüz. Türkiye artık bir küresel güçtür. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki bunun kazanımını askeri güç olarak elde ettik. Önümüzdeki süreçte bunun ekonomik boyutta dünyada sektöre hükmeden ülke olacağız. Amerika’nın sancısı bu. " şeklinde konuştu.

"ABD, YUNANİSTAN'I ÇOK BESLEDİ"
ABD'nin Yunanistan'a yaptığı yardımlarla ilgili Ağar "ABD, bize çok büyük bir kötülük yaptı. Yunanistan’la Türkiye arasındaki teknolojik dengeyi bozdu. Bizim savaş uçaklarımızın modernizasyonlarıyla ilgili engelleri çok artırdılar, Yunanistan’ı çok beslediler." dedi.

"SON DERECE DİKENLİ BİR YOL, ZOR BİR YOL AMA ÇIKTIK"
Havacılık alanındaki yatırımlara ilişkin Ağar "Özgür Projesi ve HÜR-JET, Kaan Milli Muharip Uçağının gerçek anlamda mücadele alanlarında boy gösterebilmesi için son derece önemli altyapı yatırımları. Özgür Projesi, Kaan’ın altyapısı.  Son derece dikenli bir yol, zor bir yol ama çıktık. Yapıyoruz ve bunu ispat ediyoruz. Bunu yaparken sadece ülkemiz için yapmıyoruz, insanlık için yapıyoruz. Dünya, çivisi çıkmış bir dünya artık. Kahraman olmanın kendine özgü bir ruhu ve seviyesi var. Kahraman olanlar kötü olamazlar." ifadelerini kullandı.

"BİZ SADECE SİPER FÜZESİ YAPMADIK, FÜZE NASIL YAPILIR ONU DA ÖĞRENDİK"
"Biz sadece Siper Füzesi yapmadık, füze nasıl yapılır onu da öğrendik" diyen Güçlüer "Siper Füzesi’nin denemesi başarıyla tamamlandı ve yakın gelecekte S-400’ün yerini alacak bir proje. F-16, 4. Nesil bir uçaktır. 5. Nesilde uçağın pilotu sadece uçağı yönetmiyor, kendine entegre İHA’ları, SİHA’ları, TİHA’ları, Kızıl Elma’yı, Atak helikopterlerini vs. birlikte yönetecek ve görevlere göre o pilot, bir filoyu yönetecek." dedi. 

"MUHTEMEN BİR İŞ GÖRÜYORUZ"
Yüzen ordu TCG Anadolu'nun önemine değinen Başbuğ "Kıbrıs’a yaptığımız harekatta çıkarma gemimiz yoktu, orada bu işin böyle olmadığını öğrendik. Bu gemiyi şu an ekranda görmekle olmuyor, yanına gittiğiniz zaman o heybeti ve ülkenizin geldiği durumu görüyorsunuz. Kara, hava ve denizin tek gövdede toplandığı muhteşem bir iş görüyoruz. Bu gemimizde pot var, 360 derece dönüyor ve gemiye inanılmaz bir manevra kabiliyeti sağlıyor." diye konuştu.

"TCG ANADOLU’NUN ORTAYA ÇIKMIŞ OLMASI SON DERECE ÖNEMLİ VE BUNUN DEVAMI GELECEK"
TCG Anadolu ile ilgili Ağar "Bu gemiyle ortaya çıktığınız zaman herkes gıpta edecek ‘Türkiye’nin böyle bir kabiliyeti, gücü vardı’ dedirteceksiniz, bu çok önemli çünkü herkes buna göre strateji belirleyecek. TCG Anadolu’nun ortaya çıkmış olması son derece önemli ve bunun devamı gelecek." dedi.