Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem.... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da! Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklamalar: Ege'yi barış denizi haline getirelim

temaslarda bulunmak üzere 6 yıl sonra Yunanistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Miçotakis ile basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Miçotakis, Erdoğan ile görüşmesinde Türk vatandaşları için 10 Yunan adasına 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunu görüştüklerini belirtti. Erdoğan ise Yunanistan-Türkiye ilişkilerine yönelik önemli mesajlar verdi; "Aramızda çözülemeyecek sorun yok." dedi.

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem.... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da! Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklamalar: Ege'yi barış denizi haline getirelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısı kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan'da, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşme gerçekleştirdi.

İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Miçotakis açıklamasında Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılmasına karar verildiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Yunanistan'ı son olarak 2017 yılında ziyaret etmiştim. Bu 65 yıl aradan sonra Türkiye'den Yunanistan'a devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaretti. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin beşinci toplantısı vesilesiyle tekrar Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

YILDA EN AZ BİR BULUŞMA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Münasebetlerimizde mevcut olumlu ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin beşinci toplantısını 7 yılın ardından bugün gerçekleştiriyor olmamız bu niyetimizin bir göstergesidir.

Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğimize ve kuruluş bildirgesinde ifade olunduğu üzere yılda en az bir kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin her iki ülke için de hayırlı olacağını düşünüyorum.

 

Cumhurbaşkanı ve Başbakan Sayın Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Sayın Başbakana ikili görüşmemizde işbirliğimizi geliştirmek maksadıyla atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların devamı çerçevesinde aramızdaki diyalog kanallarının her seviyede açık tutulmasının önemini vurguladık.

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem.... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da! Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklamalar: Ege'yi barış denizi haline getirelim - Resim : 2

Başbakanlığım döneminde teşkil edilen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizmasının ilişkilerimizin olumlu gündem temelinde ilerletilmesine katkı sağladığının altını çizdim. Dostane ilişkiler ve iyi komşuluk hakkında Atina Bildirgesi ile ilişkilerimizi geliştirme yönündeki irademizi en üst seviyede teyit etmiş olduk. 

"ARAMIZDA ÇÖZÜLEMEYECEK BİR SORUN YOKTUR"

Aynı deniz, coğrafyayı paylaşıyoruz. İki komşu arasında görüş ayrılığının olması çok normal, bizim aramızda çözülemeyecek bir sorun yoktur. Yeter ki büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım.

Önümüzdeki toplantı için kendilerini Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyacağım.

İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık. Yaşananların Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılmasına dönüşmesi, 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların temini hepimizin önceliği olmalıdır. Bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunu gördük. 

 Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem.... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da! Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklamalar: Ege'yi barış denizi haline getirelim - Resim : 3

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in açıklamalarından satır başlıkları;

İlişkilerimizi yeniden canlandırmaya karar verdik. İkili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefi koyduk.

Önceki görüşmelerimizde atacağımız adımlar konusunu konuştuk. Ekonomi, ufak ölçekli birimler ve ikili ticaretin artırılması hedefini konuştuk.

Göç konusunda da çok önemli bir sonuç elde ettik. Polis ve sahil güvenliğinin iş birliği sayesinde gelişen bu ilişkiler gelecekte daha da ilerleyecektir.

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem.... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da! Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklamalar: Ege'yi barış denizi haline getirelim - Resim : 4

"TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN YUNAN ADALARINA VİZESİZ SEYAHAT DÖNEMİ"

Vize meselesinde de daha yakın bir iş birliği konusunu ele aldık. Vize meselesinde Türk öğrenciler ve Avrupalı öğrenciler arasında muaf meselesini de ele aldık. 10 Yunan adasında Türk vatandaşlarının 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunda karar olarak ele aldık. Zaman uygun olduğunda kıta sahanlığı ve deniz sahası meselelerini de konuşmaya hazır olacağız.