Bunu yapan yandı! Lisansları iptal edilecek...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), akaryakıt kaçakçılığı ve bu sektördeki kayıt dışılığı önlemek için hazırlanan yasayı kabul etti. Yeni düzenleme ile herhangi bir dağıtıcıdan alınan akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satanın lisansı iptal edilecek. İşte detaylar...

Bunu yapan yandı! Lisansları iptal edilecek...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı üç haftalık tam kapanma sürecinde çalışmalarına ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) akaryakıt kaçakçılığı ve bu sektördeki kayıt dışılığı önlemek için hazırlanan yasayı kabul etti.

Yeni yasa ile dağıtıcılar, herhangi bir dağıtıcıdan aldıkları akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satamayacak. Buna uygun hareket etmeyenlere önce para cezası uygulanacak, devamı halinde lisansı iptal edilecek. Petrol Piyasası Yasasına göre yapılan talep veya işlemlerde, kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğu tespit edilirse de lisans iptal edilecek.

Akaryakıt kaçakçılığı ve bu sektördeki kayıt dışılığı önlemek için hazırlanan yasa Meclis'ten geçti. TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayınlanan yasa şu değişiklikleri içeriyor:

Petrol türevli ürünlere ilave olarak EPDK'den izin alınmaksızın herhangi bir üründen üretilen maddelerin akaryakıt olarak ikmal edilmesi, satışı, bulundurulması, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alınması, taşınması veya saklanması da kaçakçılık suçları kapsamına alındı.

Ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon gibi elektronik sistemlere müdahale ederek kaçakçılık yapmaya çalışanlar hakkında hemen yargı süreci başlayacak. Ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, donanım, yazılımı değiştiren, kayıt dışı satışı önlemek için geliştirilen sistemlere müdahale edenlere 3 ila 5 yıl hapis cezası.

Vergi borcu alanlara dağıtıcılık, bayilik lisansı verilmeyecek. Lisans süresinin uzatılmasında aynı kritere bakılacak.

EPDK, dağıtıcılara yönelik olarak lisans sahipleri için teknoloji, kalite, güvenlik, hizmet, teknik ve ekonomik kriterler ve özel şartlar belirleyebilecek. Belirlenen kriter ve şartları sağlamayanların lisansları sona erdirilecek.