Fahiş fiyata yeni önlem! Marketlere kısıtlama geliyor

Zincir marketlerin doğrudan tarladan değil, halden ürün alabilmelerine ilişkin yasa için düğmeye basıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, yeni hal yasasıyla ilgili açıklama yaptı. İşte detaylar…

Fahiş fiyata yeni önlem! Marketlere kısıtlama geliyor

Zincir marketler doğrudan tarladan ürün almalarını kısıtlandığı yeni hal yasası için harekete geçildi. Buna göre, her ürün önce hale girecek. Fahiş fiyat artışları da dijital künye ile takip edilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, yeni hal yasasıyla ilgili konuştu.

"Bütün ürünlerin hale geldiği, orada fiyatlandığı ve bütün süreci takip edebileceğimiz bir sistem çalışılması lazım. Yoksa bu aşamaları takip edemediğimiz zaman fiyatların nerelerde anormalleştiği, nerelerde haksız kazançlar ilave edildiğini de anlamamız mümkün değil" diyen Kılıç, "Öncelikle bu market zincirlerinin üretici boyutunu da eline geçirmelerinin önüne geçmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Zincir marketlerin tarladan ürün almasının önüne geçilecek. Bütün ürünler halde kayıt altına alındıktan sonra piyasaya sürülecek.

Dijital künyeye dikkat!

Hal yasasıyla takip sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için dijital künye uygulaması hayata geçirilecek.

Yeni hal yasası ile her ürünün bir dijital künyesi olacak. Künyeye üründeki fiyat artışları tek tek kaydedilecek. Böylece fahiş fiyatın hangi aşamalarda meydana geldiği ortaya çıkacak. Buna göre yeni cezalar belirlenecek.

Uygulama ile üretim planlaması da kolaylaşacak

Kılış, "Bir de üretim planlaması yapmamıza imkan verecek. Hangi ürünü ne kadar ürettik, ne kadar tükettik bunu bilemezsek ürün planlaması da yapamıyoruz. Hani bazı yıllarda patates fiyatı yükselir, bazı yıllar düşer. Bunu da bu şekilde önlemiş olacağız" dedi.