TCMB Ekim ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan enflasyon rakamları sonrası Ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı.

TCMB Ekim ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde artan enerji fiyatlarına dikkat çekti. Enflasyon Ekim'de yüzde 20'ye dayandı.

Değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

Yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş kaydederken, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden gelmiştir. Ekim ayında petrol, propan, bütan, kömür gibi enerji fiyatları dolar bazında kayda değer bir oranda yükselirken, Türk lirasındaki görünüm ile birlikte yurt içi enerji kalemlerinde yüksek fiyat artışları kaydedilmiştir. Tütün ürünlerindeki fiyat artışının tüketici enflasyonuna etkisi 0,30 puan civarında olmuştur. Lokanta ve otel grubu fiyatlarındaki yükseliş eğilimi hizmet yıllık enflasyonunu olumsuz yönde etkilemeye devam etmiştir. Temel mal yıllık enflasyonu dayanıklı tüketim malları fiyat gelişmelerine bağlı olarak yavaşlamıştır. Gıda yıllık enflasyonundaki gerilemede ise taze meyve fiyatlarındaki düzeltme hareketinin etkisi hissedilmiştir. Emtia fiyatları Ekim ayında enerji, metal ve tarımsal ürünler öncülüğünde olumsuz bir seyir izlemiş ve dış fiyat baskıları belirginleşmiştir.

Bu gelişmelere ek olarak, artan tedarik sıkıntıları ile birlikte üretici fiyatları enerji ve ara malı sektöründe belirgin olmak üzere alt gruplar genelinde yükselmiştir. Bu dönemde B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları sınırlı bir oranda gerilerken, göstergelerin yakın dönem eğilimlerinde Ekim ayında da yavaşlama kaydedilmekle birlikte yüksek seviyeler korunmuştur.