Türkiye Deprem Tehlike Haritası E-Devlet’te! Hangi illerde deprem tehlikesi var?

e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” uygulaması İzmir'de meydana gelen depremin ardından gündeme geldi. Peki Hangi illerde deprem tehlikesi var? İşte deprem tehlikesi olan iller…

Türkiye Deprem Tehlike Haritası E-Devlet’te! Hangi illerde deprem tehlikesi var?

Türkiye'de meydana gelerek can kaybına ve hasara yol açan depremler izlenebileceği "Türkiye Deprem Tehlike Haritaları" uygulamasıyla e-Devlet Kapısı üzerinden ülkenin deprem tehlikesi ve kullanıcıların istediği konumdaki yer hareketleri, beklenebilecek en büyük değerleriyle veriliyor.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası E-Devlet’te! Hangi illerde deprem tehlikesi var? - Resim : 1

Türkiye Deprem Tehlike Haritası

Yeni Deprem Tehlike Haritası 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiştir.

AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen 'Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi’ başlıklı proje ile kamu ve üniversite iş birliği kapsamında, yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

"Haritanın doğruluğu ve güvenilirliği teyit ediliyor"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Şu ana kadar haritada verilen değerlerin dışına çıkılmamış olup, hizmete sunulan haritanın doğruluğu ve güvenilirliği teyit edilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Koç, e-Devlet Kapısı üzerinden söz konusu hizmet kapsamında 6,6 büyüklüğündeki İzmir Depremi öncesinde ekim ayı boyunca günlük ortalama 600 civarı sorgunun yapıldığını belirterek, "Depremin olduğu cuma günü 9 bin 796, cumartesi 9 bin 887, pazar 10 bin 293 ve pazartesi günü 25 bin 466 sorgu yapıldı." dedi.

Hangi illerde deprem tehlikesi var?

En büyük yer ivmesi kategorisinde yüksek tehlike içeren iller mor ve bordo renkle gösterilmiştir. Açık sarı renk ise düşük risk alanı olarak işaretlenmiştir.

İşte Türkiye Deprem Tehlike Haritaları.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası E-Devlet’te! Hangi illerde deprem tehlikesi var? - Resim : 2