Türkiye için 2070 yılıyla ilgili korkunç haber... Bu sefer bundan sıyrılamayacağız

Küresel iklim değişikliğinin Türkiye'ye etkileri tartışılmaya devam ediliyor. Türkiye hakkında küresel iklim değişikliğiyle ilgili korkunç bir haber de geldi. Buna göre dünyada en çok insan öldüren hayvan olarak bilinen sarı humma sivrisineğinin 2070 yılında artık ülkemizin batı kıyılarında ve orta bölgelerinde de görülmeye başlanacağı ifade edildi.

Türkiye için 2070 yılıyla ilgili korkunç haber... Bu sefer bundan sıyrılamayacağız

Küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan ve mevsim geçişlerinde sorunlar yaşanan Türkiye'yi gelecekte daha da korkunç olaylar bekliyor. 

Öyle ki bu olaylardan biri, dünyanın en ölümcül böceği olarak bilinen ve her yıl dünya genelinde çok sayıda insanın ölümünden sorumlu tutulan sarı humma sivrisineği... 

KÖTÜMSER SENARYOYA GÖRE YÜZDE 13 ARTIŞ GÖSTERECEK 

Monaghan ve arkadaşları Climatic Change dergisinde açıkladıkları çalışmalarında iyimser ve kötümser iklim değişikliği senaryolarında sarı humma sivrisineğinin gelecekte etki edeceği bölgelerin ve bu bölgelerde etkilenecek olan insanların bir analizini yapıyorlar. Bu analize göre sarı humma sineğinin etkileyeceği alan 2070 yılında iyimser senaryoya göre %8 kötümser senaryoya göre ise %13 artacak. Dünya nüfusunun sabit kalacağını kabul etsek bile 400 milyon kişi daha bu değişiklikle sarı humma sivrisineğinden etkilenecek. Ancak insan nüfusu da artmakta olduğundan ve bu sineğin etki alanının nüfus artışının daha fazla olduğu alanlarda olduğunu düşünecek olursak etkilenen insan sayısı toplamda 8 milyar kişiye ulaşacak. Bu da geleceğin en önemli sorunlarından birinin bu ve benzeri sineklerden dolayı yayılacak salgın hastalıklardan korunmak olacağını bizlere gösteriyor.

Aynı çalışmaya göre ülkemizde sadece güneydoğuda görülmekte olan sarı humma sivrisineği 2070 yılında artık ülkemizin batı kıyılarında ve orta bölgelerinde de görülmeye başlanacak. Bu nedenle şimdiden bu sivrisineğe ve taşıdığı hastalıklara ilaçlı cibinlik gibi basit ama etkili önlemler geliştirmemiz gelecek için önemli bir hazırlık olacaktır.