Türkiye’de az rastlanan canlı kendi fotokapanına yansıdı. Bu görüntüyü telefonunda görünce defalarca kez açıp kapadı.

Türkiye’de az rastlanan bir canlı olan Anadolu parsı genç doğasever tarafından görüntülendi. Nesli tükenmekte olan hayvanları görüntülemek için dağlara tırmanan genç ormanlara fotokapan yerleştirdi. Ardından fotokapanda çekilen bir Anadolu parsının görüntüsünü telefonunda gören genç gözlerine inanamadı. Genç fotoğrafları görünce telefonunu defalarca kez açıp kapadı.

Türkiye’de az rastlanan canlı kendi fotokapanına yansıdı.  Bu görüntüyü telefonunda görünce defalarca kez açıp kapadı.

 

Nesli tükenmekte olan hayvanları görüntülemek için dağlara tırmanan Doğanay Vural nesli tükenmekte olan Anadolu Parsını görüntüledi. Anadolu Parsı'nın gece vakitlerinde gezerken görüntüleri gencin yerleştirdiği fotokapanlara anbean yansıdı.

 Türkiye’de az rastlanan canlı kendi fotokapanına yansıdı.  Bu görüntüyü telefonunda görünce defalarca kez açıp kapadı. - Resim : 1

Anadolu Parsı’nın görüntülendiği anları  anlatan Vural, çocukluk zamanlarından beri nesli tükenen hayvanları çekmek için çalıştığını belirterek, “Babamın öldürme ölümsüzleştir sözüyle başladı aslında bu serüven. O andan itibaren ülkemizde yaşayan nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanların varlığından haberdar oldum. Çizgili sırtlan, Anadolu Parsı gibi çizgili sırtlanı geçen senelerde görüntülemiştim. Anadolu Parsı en son 1974 yılında Beypazarı’nda görülmüştü.

Sonrasında görülmemiş bir yırtıcı memeliydi aslında. Ben onun hayali ile dağlara çıktım, ormanlarda keşifler yaptım. Türkiye’nin birçok noktasına Anadolu Parsı'nı görebilmek için gittim. Köylülerle sohbet ettim. Bu yolculuk ta yapamazsın diyenler de çok oldu. Başarmak için önce inanmalısın diyorum kendime ve ben başarmak için çok inandım. Kendime inandım arkadaşlarımı inandırdım. Ekip arkadaşlarıma inandırdım. Benimle birlikte zaman geçiren herkese Anadolu Parsı'nın varlığını anlatmaya çalıştım. Biz görüntüledikten sonra onlarda inandılar” diye konuştu.

Türkiye’de az rastlanan canlı kendi fotokapanına yansıdı.  Bu görüntüyü telefonunda görünce defalarca kez açıp kapadı. - Resim : 2

 

TELEFONUNU DEFALARCA KAPATIP AÇTI

Bölgedeki belirli noktalara  fotokapanları yerleştirdikten sonra dönüş yoluna geçtiklerini söyleyen Vural, “Yaklaşık 1500 - 2000 kilometre yolumuz vardı. Dönüşe geçerken arabayla o bölgeye 2 saatlik mesafede kırmızı ışıkta durduk telefonuma mesaj geldi. Ben oradan haberdar olmak için mesaj gönderen cihazalar yerleştirdim ormana. Mesajı hiç beklemiyordum. Telefonumu açtım görüntüye tıkladım bir baktım Anadolu Parsı. Kapattım sayfayı tekrar açtım, kapattım tekrar açtım bizimkiler bakıyor ne oldu diye dedim Anadolu Parsı'nı görüntüledik. Yıllardır hayalini kurduğumuz Anadolu Parsı'nı Anadolu topraklarında ekip olarak görüntüledik dedim. Hemen arabayı sağ tarafa çektik. Sevincimiz gerçekten yüzümüze yansıyordu. O bölgede bir gece daha geçirdik. Ertesi gün geri gidip görüntülerimizi aldık. Benim için tarihi bir andı. Türkiye de ilk kez gönüllü bir ekip olarak kendi emekleriyle bu hayvanı görüntüleyen ekip olduk” açıklamasında bulundu.