Türkiye'den enerjide bir hamle daha! Üçüncüsü geliyor...

Türkiye milli enerji ve maden politikalarını hız kesmeden sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, "Aliağa ve Hatay-Dörtyol'da iki FSRU'yu sisteme kazandırmıştık. Üçüncüsü için çalışmalar Saros'ta devam ediyor" dedi.

Türkiye'den enerjide bir hamle daha! Üçüncüsü geliyor...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye Bilim Akademisi'nin düzenlediği "Doğal Gaz Çalıştayı ve Paneli"nde değerlendirmelerde bulundu. Doğal gazın Türkiye'nin hedeflerinde ve temiz enerji politikalarında kritik bir rolü olduğunu söyleyen Bayraktar, Uluslararası Enerji Ajansının çalışmalarına göre de gelecek 20 yılda gazın enerji dönüşümünde önemli bir kaynak olarak yerini koruyacağını ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'nin 81 il merkezinde doğal gaza erişimin sağladığının altını çizerek, "Bugün itibarıyla iletim hatlarımız 18 bin kilometreye, dağıtım hatlarımız 144 bin kilometreye ulaşmış durumda. 81 il merkezinde gaz erişimi söz konusudur. Yaklaşık 67 milyon vatandaşımız doğal gaza kesintisiz şekilde erişiyor. Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğini sağlamak ve altyapısını geliştirmek çok önemli ve bu yönde çalışmalar sürüyor. Aliağa ve Hatay-Dörtyol'da iki FSRU'yu (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) sisteme kazandırmıştık. Üçüncüsü için çalışmalar Saros'ta devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıl altyapımıza kazandırılmış olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerini artırma hedefini önceden belirlediğini ve Milli Enerji ve Maden Politikası'nda da bunun yer aldığını anımsatan Bayraktar, 3 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisiyle çalışmaların devam ettiğini, Kanuni gemisinin kısa zamanda Karadeniz'de sondaj faaliyetlerine başlayacağını söyledi.

FSRU gemisi nedir?

LNG ithalat terminali olarak kullanılmak üzere yüzen bir LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi olarak tasarlanmış bir LNG taşıyıcısıdır. Gemi 170.000 metreküp doğal gaz depolayabilir ve Litvanya'nın tüm doğal gaz ihtiyacını karşılayabilir.