Türkiye’nin ilk genelevinin altı kazıldı! İçeriden çıkan şey kazı ekibini şok etti

Ankara’da Türkiye’nin ilk genelevlerinin bulunduğu bölgede yapılan kazı, ekipleri şok etti. Kazıdan resmen tarih çıktı. Ekiplerin bölgeyle ilgili çalışması hummalı şekilde devam ediyor. Kazıda hamamlar ve çok sayıda tarihi motife rastlandı. Bölge kültürel anlamda koruma altında tutuluyor.

Türkiye’nin ilk genelevinin altı kazıldı! İçeriden çıkan şey kazı ekibini şok etti

Tarihi açıdan zengin olan Türkiye’de çalışmalar tam gaz devam ediyor. Türkiye’nin ilk genelevlerinin kurulduğu Ankara Kalesi bölgesinde yapılan kazılarlarda da ilginç sonuçlar elde edildi. Tarihi milattan önceye dayanan Ankara Kalesi eteklerinde kurulu bu bölge, 1930'lara kadar çoğunlukla gayrimüslimlerin yaşadığı bir ticaret ve mesire alanıydı. 

1930'lu yıllarda ise devlet eliyle açılan ilk genelevler burada kuruldu ve bu "gelenek" yıllarca devam etti. 

Tarih 1980'leri gösterdiğinde Bentderesi ve çevresi için "SİT alanı" kararı çıktı. 

Türkiye’nin ilk genelevinin altı kazıldı! İçeriden çıkan şey kazı ekibini şok etti - Resim : 1

 “İNSANLARIN GEÇMEYE KORKTUĞU YER”

Ancak bölge ile ilgili "insanların geçmeye korktuğu yer" algısı 1990'lar ve 2000'lerin başında giderek güçleniyordu. 

Süleyman Can Kurnaz, Lavarla için kaleme aldığı Ankara yazısında şöyle anlatıyordu Bentderesi'ni:

"Sadece uçkur çözmek için değil, camları sarıya boyanmış evleri görmek ya da girişinde halk arasındaki adı farklı olan halka tatlısından yemek bile bir kesime keyif verir. Çoğunluğun nereye gittiğini bildiğiniz ancak bilmemezlikten geldiğiniz o güçlü duygu Bentderesi yokuşunda yaşanır."

Genelevlerin hayli tartışmalı ve hatta "çatışmalı" şekilde yıkıldığı, 2010-2011 dönemi ise semt için bir dönüm noktası oldu.

Bu tarihten sonra da sadece Bentderesi için değil tüm Ulus için yenileme projeleri de başlamış oldu. 

Türkiye’nin ilk genelevinin altı kazıldı! İçeriden çıkan şey kazı ekibini şok etti - Resim : 2

Esasında, ilk kez 1990'da ABB Meclisi'nde kabul edilen "Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah İmar Planı"nın 25 yılı aşkın hayli çalkantılı bir geçmişi var. 

Defalarca iptal edilen, değiştirilen, sonra yeniden iptal edilen, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası'nı Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni mahkemelik eden bir süreçti bu. 

EVSİZLER UZUN SÜRE KALDI

Buna ek olarak yıllarca genelevlerin bulunduğu bölge, bu yapılar yıkıldıktan sonra da uzun süre evsizler tarafından sığınak olarak kullanıldı. Çevre sakinlerinin çöplerini atmaya devam ettiği tiyatro uzun bir süre de uyuşturucu ve alkol bağımlılarının işgalindeydi. 

Sanat tarihi uzmanı Doğukan Yaycı, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada çalışmaların hızlandığı 2019 sonrasında bile "çevre etkenleri nedeniyle bir faaliyete girmek çok zordu. Alana gittiğimizde bile tinerciler, uyuşturucu kullananlar hâlâ oradaydı ve  çıkarmak çok zordu" diyor.