Türkiye'nin silahlı şiddet haritası açıklandı! İşte listede yükselen ve düşen şehirler!

Her yıl Umut Vakfı tarafından yayımlanan 'Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’na göre bu sene ülke genelinde 3 bin 773 silahlı şiddet olayı meydana gelirken, Karadeniz Bölgesi, bir önceki yıla oranla artan olaylar nedeniyle dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseldi.

Türkiye'nin silahlı şiddet haritası açıklandı! İşte listede yükselen ve düşen şehirler!

'Türkiye'nin Silahlı Şiddet Haritası'na göre, Karadeniz Bölgesi özelinde  Samsun birinci, Trabzon ikinci sırada yer alıyor.Karadeniz Bölgesi 266 kişinin ölümüyle sonuçlanan 555 silahlı şiddet olayı ile bölgeler bazında bir önceki yıl bulunduğu 4'üncü sıradan 2'nci sıraya yükselirken, haritada 2022'de 1’inci sırada yer alan Marmara Bölgesi, zirvedeki yerini korudu. 

Türkiye'nin silahlı şiddet haritası açıklandı! İşte listede yükselen ve düşen şehirler! - Resim : 1

BİREYSEL SİLAHLANMA ARTIYOR

Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşen silahlı şiddet olaylarına bağlı olarak; can kaybı ve yaralanmalar artış gösterdi. Bireysel silahlanmadaki artış ve özellikle düğün, nişan, asker uğurlaması gibi özel günlerde kutlama amaçlı silah kullanılması adli vakaları da beraberinde getirdi. Umut Vakfı tarafından paylaşılan ‘Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’ raporuna göre, 2023 yılında ülke genelinde 3 bin 773 silahlı şiddet olayı medyada yer buldu. Basına yansıyan bu olaylarda 2 bin 318 kişi öldü, 3 bin 820 kişi de yaralandı. Yaşanan silahlı şiddet olaylarının 3 bin 212’sinde ateşli silahlar, 561’inde ise kesici aletler kullanıldı.

Türkiye'nin silahlı şiddet haritası açıklandı! İşte listede yükselen ve düşen şehirler! - Resim : 2

 SADECE KARADENİZ BÖLGESİNDE 517 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Karadeniz Bölgesi, 266 kişinin hayatını kaybettiği, 517 kişinin de yaralandığı 555 şiddet olayı ile bölgeler bazında bir önceki yıl bulunduğu 4’üncü sıradan 2’nci sıraya yükseldi. Haritada 2022 yılında 1’inci sırada yer alan Marmara Bölgesi ise 584 kişinin hayatını kaybettiği, 1051 kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan 1103 silahlı şiddet olayıyla sıralamada sabit kaldı. 3’üncü sırada 545 olayla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 4’ünü sırada 473 olayla Ege Bölgesi, 5’inci sırada 464 olayla İç Anadolu Bölgesi, 6’ıncı sırada 415 olayla Akdeniz Bölgesi ve son sırada 218 olayla Doğu Anadolu Bölgesi yer aldı.

 Türkiye'nin silahlı şiddet haritası açıklandı! İşte listede yükselen ve düşen şehirler! - Resim : 3

YORGUN MERMİ VAKALARININ EN ÇOĞU KARADENİZ’DE

Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü Dr. Erdal Özer, Bölgede yaşanan yorgun mermi vakalarının da ciddi artış gösterdiğini kaydederek; sanılanın aksine yorgun merminin ölüme yol açabileceğini belirterek, “Yorgun mermi kısaca bir merminin 90 derece ya da açılı bir şekilde atılması ve bunun serbest düşüşle bir vücuda, bir araca ya da herhangi bir yere rast gelmesi şeklinde tanımlanır. İnsanlar yorgun merminin öldürmeyeceğini düşünürler ama bu mermiyi yukarı doğru da atsak insan kafatasına ya da göğüs kısmına geldiğinde kafatası kemiğini geçebildiğini ve ölüme yol açtığını biliyoruz. Bu nedenle insanların hedef gözetmeksizin rastgele ateş etmeleri diğer insanların ölümüne yol açabiliyor. İstatiksel olarak değerlendirirsek de Türkiye genelindeki yorgun mermi vakalarının yüzde 30’u Karadeniz’de, bu yüzde 30’un yüzde 50’si de Trabzon’da olmuştu. Bu da Trabzon için büyük bir rakam. Trabzon ve bölge özelinde hatta ülke genelinde; düğünlerde, bayramlarda, maçlarda, kutlamalarda özel günlerde havaya ateş açılmasının sonlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.