tv100 muhabiri Ebru Balıkçı sıcak bölgeden aktardı! Mescid-i Aksa'da İsrail müdahalesi: Cuma namazına gelen Filistinlilere gaz bombası attılar

İsrail polisi tarafından Cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir Bölgesine gelen Filistinlilere engel olundu. İsrail polisi özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkarıp girmelerine izin vermedi. Olay yerinden sıcak görüntüleri tv100 muhabiri Ebru Balıkçı paylaştı.

İsrail polisi, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir Bölgesine gelen Filistinlilere engel oldu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresine göre İsrail polisi, cuma namazını Aksa'da eda etmek için Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkararak izin vermedi.

Eski Şehir'in Şam Kapısı'ndan girenlere kimlik kontrolleri yapılırken, alanda uzun kuyruk oluştu.

Öte yandan Eski Şehir'deki İsrail güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığı görüldü.

tv100 muhabiri Ebru Balıkçı sıcak bölgeden aktardı! Mescid-i Aksa'da İsrail müdahalesi: Cuma namazına gelen Filistinlilere gaz bombası attılar - Resim : 1

Adının açıklanmasını istemeyen ve 65 yaşında olduğunu belirten İsrail vatandaşı Filistinli, AA muhabirine yaptığı açıklamada İsrail polisinin kendisini Mescid-i Aksa’nın kapısından çevirdiğini ve içeri girmesine izin verilmediğini belirtti.

Şeyh Cerrah Mahallesi sakini ve Yahudi yerleşimcilerin doğup büyüdüğü evinden zorla çıkarmaya çalıştığı Fatma Ebu Salim (74) de Aksa'ya her cuma namazı geldiğini ve tüm engellemelere rağmen geleceğini ifade etti.

İslam ve Arap alemini yardıma ve yanlarında durmaya çağıran Ebu Salim, "(İsrail) Aksa'ya gitmemize, Eski Şehir'e gelmemize engel oluyorlar. Bizi buradan uzaklaştırmak istiyorlar." diye konuştu.

tv100 EKİBİ SICAK BÖLGEDE: EBRU BALIKÇI DETAYLARI PAYLAŞTI

tv100 muhabiri Ebru Balıkçı bölgeden sıcak detayları aktardı. Balıkçı, İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik müdahalesini, "İsrail polisi bizi alandan uzaklaştırıyor. Burada çok ağır bir koku var. Daha önce birçok kez gaz bombası yedik ancak bu koku çok daha farklı. İsrail askeri sürekli silahını doğrultuyor ve burada birçok noktadan gaz bombası attı.” dedi.

tv100 muhabiri Ebru Balıkçı sıcak bölgeden aktardı! Mescid-i Aksa'da İsrail müdahalesi: Cuma namazına gelen Filistinlilere gaz bombası attılar - Resim : 2

FİLİSTİNLİLERİN SOKAKTA DAHİ NAMAZ KILMALARINA İZİN VERİLMEDİ

Yaklaşık 100’e yakın asker burada ve hala silahlar camlara doğrultuluş bir şekilde ilerliyorlar. Bugün Gazze’de Filistinliler Cuma namazı kılıp bir mesaj vereceklerdi tüm dünyaya. Ancak Cuma namazına alınmadılar. Filistinliler Cuma namazına alınmadıkları gibi sokakta dahi namaz kılmalarına izin verilmedi. Bir kısmının seccadesi toplandı.

Gördüğünüz gibi asker polis, tamamen burada ağır bir baskı uyguluyor insanlara karşı. TOMA’nın hemen arkasında bir polis aracı… Bu bölgede müdahale devam ediyor.

tv100 muhabiri Ebru Balıkçı sıcak bölgeden aktardı! Mescid-i Aksa'da İsrail müdahalesi: Cuma namazına gelen Filistinlilere gaz bombası attılar - Resim : 3

İSRAİL POLİSİ ÇOK YOĞUN FİŞEK ATIYOR

Bizi de İsrail polisi sürekli geriye çıkartıyor. Sürekli ilerlememiz için polis tarafından uyarılıyoruz. Burası Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya çok yakın bir yer. 150-200 metre uzaklıktayız. İsrail askeri bir anda TOMA’yla bir anda müdahaleye başladı.

Askerler burada bir anda fişek atmaya başladılar. Sivil halk çok az kalmasına rağmen burada hala fişek atılıyor. İsrail polisi çok yoğun bir şekilde fişek attı. Burada o acı koku sürekli olarak duyuluyor.”

tv100 muhabiri Ebru Balıkçı sıcak bölgeden aktardı! Mescid-i Aksa'da İsrail müdahalesi: Cuma namazına gelen Filistinlilere gaz bombası attılar - Resim : 4

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtilmişti.