tv100 yayınında çarpıcı değerlendirmeler: Gülistan Doku soruşturmasının kırılma noktası o araç mı?
Gülistan Doku dosyasında yöneltilen 78 kritik soru, özellikle gizli tanık ifadesindeki “cesedin taşınması” iddiası üzerinden yeniden tartışılırken, tv100’de Devrim Tosunoğlu’nun işaret ettiği 06 SNL plakalı araç ve bu aracın kayıtlarına ilişkin çelişkiler, K noktalarındaki kameraların değiştirilmesi ve cesedin farklı bir noktaya taşınmış olabileceğine ilişkin adli bulgular, dosyanın kilit noktasının “araç” olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’e, Gülistan Doku dosyasına ilişkin 78 kritik soru yöneltildi. Soruşturmanın dikkat çeken başlıklarından biri de “K noktalarındaki kameraların neden değiştirildiği ve silinme talimatının kim tarafından verildiği” oldu. Sonel ise tüm suçlamalara “iftira, kurgu ve itibar suikastı” diyerek yanıt verdi.
tv100 ekranlarında Harika Ertunç’un sunduğu Günün Rotası programında dosyaya ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yapıldı. Yayında özellikle kritik "araç" sorusu yürütülen tartışmalar, dosyanın seyrini değiştirebilecek unsurları tekrar gündeme taşıdı.
“ARAÇ BU DOSYANIN KİLİDİ OLABİLİR"
tv100 İstihbarat Şefi Devrim Tosunoğlu, soruşturmada öne çıkan en önemli detaylardan birinin araç olduğunu vurguladı. Tosunoğlu, “160-170 santimetre büyüklüğünde bir kuyu kazıldığı ve oradaki çanta, silah ve cesedin buradan çıkartıldığı tespit ediliyor” ifadelerini kullanarak dikkat çeken bulguları aktardı.
Soruşturma dosyasına giren plaka bilgilerine de değinen Tosunoğlu, “06 SNL plakalı araç Tunceli’de 3 ve 4 Ocak tarihinde görünüyor. Ancak Gülistan’ın kaybolduğu 5 Ocak’ta araç bir anda kayıtlardan çıkıyor, buna karşın Elazığ’dan Tunceli’ye girişi tespit ediliyor” dedi. Bu çelişkili hareketliliğin altını çizen Tosunoğlu, “Bu araç bu açıdan çok önemli. Aracın bulunması gerekiyor” diyerek dosyanın kilit noktasına işaret etti.
KAMERA DETAYI ŞÜPHELERİ ARTIRDI
Programda ele alınan bir diğer kritik başlık ise “K noktası” olarak bilinen bölgelerdeki kameralar oldu. Kameraların sökülmesi ve değiştirilmesine ilişkin net bir açıklama bulunamaması, soru işaretlerini büyüttü. Savcılığın da bu değişimin nedenine yanıt aradığı ancak herhangi bir arıza bildirimi ya da teknik gerekçe tespit edilemediği belirtildi.
"CESEDİN TAŞINMIŞ OLMA İHTİMALİ VAR"
Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz ise dosyadaki bulgular üzerinden yaptığı değerlendirmede, olay yerinde elde edilen verilerin dikkat çekici olduğunu söyledi. Dokgöz, “Oradan birtakım materyaller inceleme altına alınıyor. Cesede ait birtakım delillerin oraya geçmesi söz konusu. Toprağın diğer yandaki yapıya göre daha yumuşak olduğuna ilişkin yapılan inceleme bulguları var” dedi.
Bu tespitlerin önemli bir ihtimali güçlendirdiğini ifade eden Dokgöz, “Cesedin başka bir yere transferi bu bağlamda söz konusu olmuş olabilir” değerlendirmesinde bulundu.