Ukrayna'da seçimin galibi komedyen Zelenskiy

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, komedyen Vladimir Zelenskiy en çok oyu alarak seçimin galibi oldu.

Ukrayna'da seçimin galibi komedyen Zelenskiy

Ukrayna’da Petro Poroşenko’nun görev süresinin sona ermesi nedeniyle yapılan Ukrayna devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu, mevcut Devlet Başkanı Poroşenko ve komedyen Vladimir Zelenskiy arasında geçti.

Devlet başkanlığı için yapılan oylamada Zelenskiy yüzde 73,2 oy alarak devlet başkanlığı yarışını kazanırken Poroşenko ise aldığı yüzde 25,3 oy oranı ile seçimi kaybetti.

Zelenskiy, sandık çıkış anketinin ilan edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bunu birlikte yaptık." diyerek herkese teşekkür etti.

Ülkedeki seçim yasasına göre devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda oylama işlemi bittikten sonra en geç 1 Mayıs’a kadar resmi sonuçların açıklanması gerekiyor.

Seçimden birinci çıkan aday 31 Mayıs’a kadar yemin ederek devlet başkanlığı görevine başlayacak.

2015'te canlandırdığı karakter gerçek oldu

Devlet başkanlığı yarışına giren sinema oyuncusu Zelenskiy’in siyaset ile ilgisi son çektiği dizi filmde Ukrayna Devlet Başkanlığı rolünü oynamakla başladı. 2015’te “Halkın Hizmetkarı” isimli siyasi-komedi içerikli dizi filmde baş rol oynayan Zelenskiy, senaryodaki, lise öğretmeniyken yolsuzluklara karşı yaptığı bir konuşmasının internette yoğun izlenmesi neticesinde halk kahramanı olan ve kendisini kısa sürede devlet başkanlığı koltuğunda bulan bir karakteri canlandırmıştı.

Filmin estirdiği rüzgarı arkasına alan Zelenskiy, 2018’de dizinin ismini kullanarak “Halkın Hizmetkarı" partisini kurdu. Seçim kampanyasında mevcut siyasetçilerin başarısızlığını öne çıkarmaya çalışan Zelenskiy, seçilmesi halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iki ülke arasındaki sorunların çözümü için müzakere etmekten yana olduğunu, Rus yönetiminden kazanımlar elde etmeye çalışacağını söylüyor.

Ukrayna’nın doğusunda Donbas bölgesinde, Rus askeri birliklerinin bulunduğunu savunan Zelenskiy, Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunun altını çiziyor. Zelenskiy, ülkenin doğusundaki savaşın sona ermesi için ABD ve İngiltere ile de müzakere etmek istediğini dile getiriyor.

Rusya ile enformasyon savaşı için ABD ve Avrupa’da Rusça televizyon kanalı kurmayı planlayan Zelenskiy, ülke yönetimine profesyonel isimleri getirmek, oligarklar için de çok zor kurallar oluşturmak istiyor. Zelenskiy, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkileri sürdürmekten yana olduğunu ifade ediyor.

Zelenskiy'nin vaatleri arasında, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve NATO’ya girmesi konusuna halkın karar vermesi için referandum düzenlemek de bulunuyor.