Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tv100’e konuştu: Ankara-İzmir hızlı tren hattı için tarih verdi! İstanbul'da yeni metro çalışması var mı?

tv100 Özel yayınına konuk olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir hızlı tren hattı projesiyle ilgili "2027 yılında bitireceğiz" ifadelerine yer verdi. Ulaştırmadaki yeni projelerden de bahseden Bakan Uraloğlu "Ankara-İstanbul arasında hem süper hızlı tren düşünüyoruz 350 KM/S hem yeni bir otoyol düşünüyoruz." dedi. Bakanlığın İstanbul'a metro yatırımlarına ilişkin Uraloğlu "bize 600 km daha metro lazım" diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tv100 Özel yayınında Gürkan Hacır, Başak Şengül ve Mete Yarar'ın sorularını yanıtladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tv100’e konuştu: Ankara-İzmir hızlı tren hattı için tarih verdi! İstanbul'da yeni metro çalışması var mı? - Resim : 1
"ANKARA-İZMİR HIZLI TREN HATTINI 2027 YILINDA BİTİRECEĞİZ"
Hacır'ın "Ankara-İzmir hızlı tren hattı vardı, İstanbul Boğazı’na yönelik bir çalışma var mı?" sorusuna Uraloğlu "Ankara-İzmir devam ediyor yaklaşık 508 kilometrelik bir proje, 2027 yılında bitireceğiz. Ege'yi hızlı trenle bağlamış olacağız. Bilecik-Bursa-Balıkesir-Bandırma hattı devam ediyor. Çerkezköy-Kapıkule devam ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek olan hattın ihalesini bu sene yapacağız. Orta Koridoru'nun devamı şeklinde olacak." cevabını verdi. 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tv100’e konuştu: Ankara-İzmir hızlı tren hattı için tarih verdi! İstanbul'da yeni metro çalışması var mı? - Resim : 2
“YOLLARI AKILLANDIRIYORUZ”
Şengül'ün "Otoyollarla ilgili bir serbest geçiş sisteminden söz ediliyordu. Yap-işlet-devret modellerinde nasıl olacak?" sorusunu Uraloğlu "Bu yolları bir taraftan akıllandırıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleri diyoruz. İlk akıllı ulaşım sistemleri de boğaz köprülerindeki ücret toplama sistemleridir. Artık hepimizin en kıymetlisi zaman. Hiçbirimiz bir yerde beklemek istemiyoruz. Birde otoyollardaki gişe alanlarındaki kulvarlar ister istemez trafikle ilgili bir risk alanıdır. Onun için biz diyoruz ki bütün sistemleri kaldıralım. Serbest geçiş sistemi dediğimiz yolun iki kenarındaki çelik konstrüksiyon ile beraber bütün o sistemleri yukarıya yerleştiriyoruz ve oradan geçip gidebiliyor. Biz bunu bizim işlettiğimiz, Karayolları Genel Müdürlüğümüzün işlettiği otoyollarda peyderpey hayata geçirmeye başladık. En yoğun olan noktalardan başladık. Yap-işlet-devret’lerde henüz hayata geçiremedik. Çünkü onların özellikle gümrük noktalarındaki yabancı araçların çıkışı noktasında henüz tahsilatlarını yapamıyoruz. O da bir milli gelirdir. Onları da tesis ettiğimizde, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla görüşüyoruz. Onlarda da peyderpey bu uygulamaya başlayacağız." şeklinde cevaplandırdı.

"ANKARA-İSTANBUL ARASI HEM SÜPER HIZLI TREN HEM YENİ BİR OTOYOL DÜŞÜNÜYORUZ"
Ankara-İstanbul arasında hem süper hızlı tren düşünüyoruz 350 KM/S hem yeni bir otoyol düşünüyoruz. Mevcuttaki 250 KM/S ve Eskişehir Bilecik üzeri dolaşıyor. Bu doğrudan Nallıhan’dan Beypazarı’ndan Akyazı’ya çıkacak olan bir hat.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tv100’e konuştu: Ankara-İzmir hızlı tren hattı için tarih verdi! İstanbul'da yeni metro çalışması var mı? - Resim : 3
"BİZE İSTANBUL’DA 600 KM DAHA METRO LAZIM"
Hacır'ın "İstanbul’a nasıl bir metro yatırımı planlıyor Ulaştırma Bakanlığı?" sorusu üzerine Uraloğlu "İstanbul’da bizim ve İBB’nin yaptığı çalışmalara göre öncesinde ve sonrasında yaklaşık 1000 km metro ihtiyacı olduğu düşünülüyor şu anda devam edenleri de düşündüğümüzde 400 km metro hattı hayata geçmiş olacak 340 zannediyorum hala işletmede olan dolayısıyla bize 600 km daha metro lazım." cevabını verdi.