Peri Bacaları büyük risk altında

UNESCO tarafından hem doğal hem de kültürel miras listesine alınan Kapadokya'daki peri bacaları yıkım tehlikesi ile karşı karşıya.

Peri Bacaları büyük risk altında

UNESCO tarafından hem doğal hem de kültürel miras listesine alınan Kapadokya'daki peri bacalarında yıkılma ve çökme tehlikesi bulunuyor. Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, "Peri bacaları yok oluyor, kültürel ve doğal varlıklarımız çökme tehlikesi ile karşı karşıya" dedi.

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Nevşehir'de merkez ilçeye bağlı Göreme beldesindeki peri bacalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Göreme belde Belediye Başkanı Ömer Eren, 1985 yılına kadar Göreme beldesindeki peri bacalarının yöre insanları tarafından yaşam alanı, ahır, samanlık, erzak deposu ve benzeri şekillerde kullanıldığını belirtti.

Çökme tehlikesi var

Eren, 1985 yılından sonra peri bacalarının içinden insanlar çıkartıldığı için peri bacalarının korumasız hale geldiğine dikkat çekerek, "Peri bacalarının bazılarında kırılmalar olduğu için çökme ve yıkılma tehlikesi var. Peri bacalarında uçma tehlikesinde olanların temizlenmesi ve sağlamlaştırılmasının bir an önce yapılması gerekiyor. Bizim belediye olarak bunları yapabilecek hiçbir yasal hakkımız yok" dedi.

Bazıları yok oldu

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz ise, peri bacalarının yeterince korunmadığını belirterek, "Peri bacaları yok olma tehlikesi altındadır. 30-40 yıldır bu koruma alanları içerisinde bir tane peri bacası kurtarılamadı, birçok peri bacası çöktü ve yok oldu. Göreme beldesindeki onlarca peri bacası bakım ve onarım bekliyor. Peri bacaları yok oluyor, kültürel ve doğal varlıklarımız çökme tehlikesi ile karşı karşıya" diye konuştu.