Üst düzey Rus yetkili açıkladı: Ukrayna'nın yeni genelkurmay başkanı 'hain'

Kıdemli Rus güvenlik yetkilisi Dmitry Medvedev, Ukrayna'nın yeni Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy'nin bir "hain" olduğunu belirtti.

Üst düzey Rus yetkili açıkladı: Ukrayna'nın yeni genelkurmay başkanı 'hain'

Rusya'nın eski devlet başkanı ve üst düzey devlet güvenlik yetkilisi Dmitriy Medvedev, Ukrayna'nın yeni genelkurmay başkanı olarak atanan Rusya doğumlu Oleksandr Syrskyi'nin 'hain' olduğunu söyledi. Kremlin'den yapılan açıklamada ise Valeriy Zaluzhnyi'ni yerine Syrskyi'nin getirilmesinin savaşın gidişatını değiştirmeyeceği belirtildi.

"BİYOGRAFİSİNE BAKTIĞINIZDA, BİR NEFRET, HORGÖRÜ VE İĞRENME DUYGUSU HİSSEDİYORSUNUZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından atanan 58 yaşındaki Syrskyi, 1965 yılında, o dönemde Sovyetler Birliği'nde bulunan, Rusya'nın Vladimir bölgesinde doğmuştu. Başkent Moskova'daki Yüksek Askeri Komuta Okulu'nda eğitim gören Syrskyi, beş yıl boyunca Sovyet Topçu Birliği'nde hizmet vermişti. 1980'li yıllardan bu yana Ukrayna'da yaşayan Syrskyi, Sovyetler sonrası dönemde Rusya ordusunda görev yapmadı.

Reuters'ın aktardığına göre, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Syrskyi'yi bir asker olarak 'yeminini bozmak' ile suçladı. Telegram kanalından açıklama yapan Medvedev, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yeni kumandanı Syrskyi'nin biyografisine baktığınızda, bir nefret, horgörü ve iğrenme duygusu hissediyorsunuz" dedi.  

Syrskyi'nin bir 'Sovyet Rus subayı' olduğunu söyleyen Medvedev, Ukraynalı askerin 'yeminini bozduğunu ve Nazilere hizmet ettiğini' ileri sürdü. Medvedev, sosyal medya mesajında, Syrskyi'ye atıfla,"Ayağının altındaki yer yansın" ifadelerini de kullandı. 

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA: SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRMEZ

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basına yaptığı açıklamada, 24 Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, "Bunların özel askeri operasyonun seyrini değiştiren şeyler olduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu.

Rusya ile savaşın yaklaşık 2 yıldır devam ettiği Ukrayna'da Devlet Başkanı Zelenskiy'nin genelkurmay başkanını görevden alacağı bir süredir iddia ediliyordu. Ukrayna'nın bu planını Beyaz Saray'a da ilettiği ifade edilirken, Zelenskiy, 8 Şubat Perşembe akşamı Genelkurmay Başkanlığına Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Syrskyi'yi atadığını bildirdi.