Utanç gecesi

Yine futbolun f’sini bile konuşamadığımız bir geceydi. Gecenin sonunda yetersiz güvenlik önlemleri, saha ringe dönmesi, futbolculara fiziksel saldırı gibi futbolla iç içe olmaması gereken kelimeleri konuşuyoruz.

Maç sonu yaşanan utanç verici olaylar dünya basınında yer edindi. Bu utanç sadece Trabzonspor ve taraftarını ilgilendiren bir şey değil! Haberler servis edilirken,

“Türkiye’de oynanan maç sonrasında gerginlik!”

“Türk taraftarı yenilince sahaya atladı”

"Türkiye'de meydan savaşı” gibi başlıklar atıldı.

Dünyada başarı ve güzel oyunuyla konuşulmamız gerekirken itibar kaybına uğradık. Ne hikmettir ki bu tarz olaylarla, sıklıkla Fenerbahçe karşı karşıya kalıyor. Şu bir gerçek Fenerbahçe camiasına karşı nedensizce bir öfke ve nefret besleniyor. Bunun önünü açanlar var.

O gece bu gece diye başlık atanlar var. Kimse Fenerbahçe camiasına geçmiş olsun dileklerini iletmedi. Maç sonunda Trabzonspor'un futbolcu ve teknik adamlarının açıklamalarını da talihsiz olarak yorumluyorum. Özellikle bir futbolcu sahanın ortasında öyle sevinirsen taraftarda girer gibi bir gerekçe söyleyip taraftarın şiddetini haklı gösterecek ifadede bulunması anlaşılır gibi değil. Ne gerekçe olursa olsun taraftarın yeri saha değil. “Fenerbahçeli futbolcular sahanın ortasında sevinmeseydi” demekte çok yanlış. Diğer kulüpler nasıl seviniyorsa Fenerbahçe de aynı şekilde sevinebilir. Bu Fenerbahçe'nin en tabii hakkı. Trabzonsporlu oyuncular Kadıköy’de sevinirken bir şey olmuyor ama Fenerbahçeli futbolcular söz konusu olunca olamaz deniliyor. Bırakalım bu işleri herkes kendi işiyle ilgilensin. Tarafsız bir şekilde yaşanan utanç verici olaydan sonra yapılması gerekenler:

Sahaya giren taraftarlara ağır cezalar getirilmeli futbol maçlarına bir daha alınmamalı.

Olaylara sebebiyet veren sorumlular tespit edilip, cezai yaptırımlar uygulanmalı. Özellikle bütün Türkiye’nin bildiği gergin geçeceği bilinen maçta önlemlerin daha da fazla olması gerekiyordu.

Aynı şeyi yaşayan Halil Umut Meler’in ısrarla oyunu devam ettirmesinin nedeni ne? 

Futbolumuz da eskiden bu tarz olaylarla karşı karşıya çok kalırdı. Aradan 10 -15 yıl geçmesine rağmen hala bu olayları konuşuyorsak futbol adına hiç yol alamadığımızın bir gerçeğidir. TFF Başkanı’nın istifa edeceğini sanmıyorum ama artık TFF Başkanlığını iş adamları değil futbolun içinden gelenler tarafından sevilen ve adil olan insanların yönetmesi gerekir. İş bilmeyen insanlarla çok zaman kaybettik ki iş artık çok farklı noktalara geldi. Futbol insanların keyif alması gereken bir spor iken artık sadece nefret müsabakasına dönüştü. Yaşanılan olaylar normal değil. Fenerbahçeli futbolcular sahanın ortasında şampiyonluk yolunda büyük bir zafer elde ederken tabii ki sevinecek, bundan rahatsız oluyorsan o maça gitmeyeceksin. Maç sonunda atılan iddialardan biride Fenerbahçe sevinirken hareket çekti deyip olayı tekrardan meşrulaştırmaya çalışan insanlarda, ne olursa olsun taraftar sahaya girip rakip takımın oyuncularına şiddet uygulayamaz. Hiç bir gerekçe bu olayı haklı gösteremez. Her takım deplasmanda maçı kazandığında sahanın ortasında sevinebilir. Maç sonunda hiçbir futbolcu kendisini korumak için kavgaya dahil olmak zorunda kalmamalı. Tamamiyle saçmalık. Bu olayların en hızlı şekilde önüne geçilmeli ve caydırıcı önlemler alınmalı. Tekrar söylüyorum yaşanılan olay yani Trabzonsporlu taraftarın sahaya atlayıp Fenerbahçeli oyunculara direkt saldırmaya yönelik hareket yapmaları ne olursa olsun meşrulaştırılamaz normal değil!

Normalleştirmeyin!