Uzayda, yoğurt yapıp domates yetiştirecekler! Uzayın çiftçileri olacaklar! Düzenekler gönderildi!

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) astronotları, şu ana kadar en uzun sürecek uzay görevi üstlenen insanlar. Öyle ki, gelecekte gerçekleşecek daha uzun uzay görevleri ve kolonileşme süreçleri için ihtiyaç olacak taze yiyecek ve tıbbi malzemeler için farklı yöntemler deneniyor.

Uzayda, yoğurt yapıp domates yetiştirecekler! Uzayın çiftçileri olacaklar! Düzenekler gönderildi!

ISS'ye gönderilen en son takviye, yoğurt yapmak için gerekli malzemeler ve uzay ortamında dalından taze domates yiyebilmek için bir düzenek içeriyor. Uzaya gönderilen bu domates fideleri, yapay yerçekimi ve ışık ile bitki yetiştirme çalışmalarının son noktasını oluşturuyor. 

Taze yiyeceklerin nasıl yetiştiği incelenecek

Geçtiğimiz dönemlerdeki  çalışmalarda ıspanak ve türevi olan yeşil yapraklı sebzelere odaklanılıyordu. Veg-05, bu defa alışılmadık bahçe ortamında bodur domates gibi sulu bir sebzenin nasıl yetişebileceğini gözlemlemiş olacak. Bu görev ile birlikte meyve üretimi üzerindeki ışık kalitesi, gübre, mikrobiyal gıda güvenliği, besin değeri ve tadın yanı sıra uzayda taze yiyeceklere sahip olmanın genel davranışsal yararları incelenecek.

Bu yetişme sürecinde ışık ve besine gereksinim duyan bitkinin değerleri incelenecek. 104 günlük büyüme döneminde, hangi ışık kombinasyonlarının en iyi domatesi ürettiği karşılaştırılacak. 

Uzayda, yoğurt yapıp domates yetiştirecekler! Uzayın çiftçileri olacaklar! Düzenekler gönderildi! - Resim : 1

Yoğurt ve kefir de yapılacak

Taze bitki üretimi ile beraber, uzayda yoğurt mayalanmasının da nasıl olacağı incelenecek. BioNutrients-2 ismiyle anılan çalışma uzun raf ömürlü bir yoğurt öncesi karışım olarak öne çıkıyor. Bu çalışma kapsamında astronotlar, yoğurt ve kefir yapacak.

Yoğurt ve kefir üretiminde kullanılan bu bakteriler üzerinde yapılacak olan deneyler ile bu canlıların ileride farklı alanlarda kullanılması için de ilk adım atılmış olacak. Yapılacak denemelerin ardından uzun uzay görevlerinde bakteriler ilaç yapımı için de bu şekilde saklanabilir.

Uzayda, yoğurt yapıp domates yetiştirecekler! Uzayın çiftçileri olacaklar! Düzenekler gönderildi! - Resim : 2

NASA, domates ve yoğurt deneyleri ile ilerleyen yıllarda farklı gezegenlerde kolonileşmenin de çalışmalarını yapıyor. Peki siz uzaya gönderilen yoğurt ve domatesler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Shiftdelete.net