Uzmanından uyarı geldi! İlişki sırasında kondom yırtılırsa...

Uzmanından gebelikten korunmak için uyarılar geldi. "Kondom yırtılmasının ardından ertesi gün hapı kullanmak gebeliği önler mi?" sorusu kadınların en çok merak ettiği konulardan biri. Uzman doktor yanıtladı.

Uzmanından uyarı geldi! İlişki sırasında kondom yırtılırsa...

Kondom kullanmak gebelikten yüzde yüz koruma sağlar mı? Kondom yırtılırsa ertesi gün hapı almak gebeliği önler mi? Doğum kontrol hapları kısır yapar mı? Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Kadınlar bu soruları çok merak ediyor. Uzman doktor kadınları doğum kontrol yöntemlerine karşı uyardı. İşte doğum kontrol yöntemleri...

Aile planlaması nedir?

Doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi veren Opr. Dr. Sami Şahin, “Aile planlaması bireyler ya da eşlerin istenmeyen gebeliklerden sakınmalarına, iki doğum arasındaki süreyi düzenlemelerine yaş ve sosyoekonomik durumlarını göze alarak ne zaman ve ne kadar çocuk sahibi olacaklarına karar vermelerine, çocuğu olmayan eşlerin çocuk sahibi olmalarına yardım eden uygulamaların tümüdür” dedi.

Uzmanından uyarı geldi! İlişki sırasında kondom yırtılırsa... - Resim : 1

Doğum kontrol hapı kullanmanın faydaları nelerdir?

Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Sami Şahin, doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Doğum kontrol hapı kullanılırken dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Şahin, “Kadınlık hormonu içeren haplar, her gün bir adet alındığında kadının yumurtalıklarından, yumurta hücresinin çıkmasını engellemiş olur ve rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak spermin geçip rahme ulaşmasını önler. Kullanımı kolaydır. Düzenli kullanırsa çok etkilidir. Adet kanaması sırasındaki ağrıyı azaltır. Adet dönemlerinin düzenli olmasını sağlar. Adet kanaması miktarını azaltarak, kansızlığın önlenmesine yardımcı olur. Rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruyucudur. Kullanmaya başlamadan önce kesinlikle bir sağlık kuruluşuna danışılması gerekmektedir. Meme kanseri veya kanser öyküsü olanlar, kalp hastalığı olanlar, akut karaciğer hastalığı olanlar, halen gebe ve gebelik şüphesi olanlar, geçmiste veya halen damar hastalığı olanlar ve jinekolojik kanseri olanlar bu hapları kullanmamalıdır” diye konuştu.

Uzmanından uyarı geldi! İlişki sırasında kondom yırtılırsa... - Resim : 2

Ertesi gün hapı gebelikten korur mu?
Opr. Dr. Sami Şahin, “Ertesi gün hapına kondom yırtılması, diyaframın yer değiştirmesi, RİA’nın düşmesi, hap alınmasının unutulması, cinsel tecavüz gibi durumlarda ihtiyaç duyulur. Gebelik oluştuktan sonra etkili değildir. Düşük yaptırıcı değildir. Tekrarlanan kullanımlar olabilir, fakat sık ve tekrar kullanımlarda koruyuculuk diğer yöntemlere göre daha düşüktür. Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde uygulanmalıdır. Rutin bir korunma yöntemi olarak kullanılamaz” şeklinde konuştu.

Uzmanından uyarı geldi! İlişki sırasında kondom yırtılırsa... - Resim : 3

Spiral kimler taktırabilir?

Rahim içi araçların (spiral) küçük, esnek materyalden yapılmış, ilaç ya da bakır içeren bir araç olduğunu dile getiren Şahin, şu bilgileri paylaştı:
“Çok kısa bir işlem ile rahim içerisinde yerleştirilir. Sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini engelleyerek gebeliği önler. Rahim içi araç kullanımı için, isteyen kişiye uygun olup olmadığı açısından mutlaka sağlık kuruluşuna danışılması ve muayene yapılması gerekmektedir. Rahim içi araç takıldıktan sonra kontrolü için belli aralıklarla doktora bas¸vurulması gerekmektedir. Cinsel ilişkiyi etkilemez. Bazı kadınlarda, takıldıktan sonraki birkaç ay içinde rahimde hafif kramp şeklinde ağrılar ve adet miktarında artma olabilir. Gebelikten koruyucu enjeksiyonların (iğneler) ise ayda bir ya da üç ayda bir yapılan çeşitleri vardır. Bu iğnelerin, içerdiği hormon ile yumurta hücresinin olus¸umu engellenerek, rahim ağzında bulunan salgıları koyulaştırır, sperm geçişini güçleştirerek gebeliği önler. Rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruyucudur. Adet kanaması öncesindeki gerginliği ve ağrıyı azaltır, adet kanaması miktarını azaltarak, kansızlığı önleyebilir. Üç aylık olanlar için yöntem bırakıldığında gebeliğin geri dönüşü gecikebilir.”