Uzmanlar açıkladı! Cinsel yaşamı kötü etkiliyor... Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir?

Genital bölgeden sonradan veya doğuştan oluşan şekil bozukluklarına çözüm genital estetikle bulundu. Araştırmalar sonucunda genital bölgedeki şekil bozukluğu kişide özgüven eksikliği oluşmasını önemli derecede etkiliyor. Bu durum cinsel yaşam ve günlük yaşamda da büyük rol oynuyor. Uzmanlar, genital bölgede doğuştan veya sonradan oluşan şekil bozukluklarına operasyon ile çözüm buldu. Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir?

Uzmanlar açıkladı! Cinsel yaşamı kötü etkiliyor... Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir?

Doğuştan veya kadınların doğum yaptıktan sonra genital bölgelerinde meydana gelen şekil bozuklukları kişide özgüven eksikliğine sebep oluyor. Cinsel hayatta veya günlük yaşamda meydana gelen bu özgüven eklikliğine uzmanlar operasyon ile çare buldu. Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Öğretim Üyesi Erhan Hüseyin Cömert Genital estetik operasyonlar ile ilgili bilgiler verdi.

Genital estetik operasyonlar genital bölgede doğuştan ya da sonradan olan şekil bozukluklarının giderilmesi kullanılan yöntemlerdir. İç dudak estetiği (labioplasti), dış dudak estetiği (labia majoraplasti), klitoris estetiği (klitorohudoplasti), vajina daraltma (vajinoplasti), perine düzeltilmesi (perineoplasti), dış dudak dolgunlaştırılması (labia majora ogmentasyon) söz konusu operasyonlardan bazılarıdır.

Uzmanlar açıkladı! Cinsel yaşamı kötü etkiliyor... Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir? - Resim : 1

Kimler ihtiyaç duyar?

Tüm estetik cerrahi ameliyatlarında olduğu gibi öncelikle bozulan, deforme olan görünümü düzeltmek istenilen görünüm doğrultusunda yeniden şekillendirmeyi amaçlamaktır. Genital estetik operasyonlarında görüntünün düzeltilmesinin yanı sıra fonksiyonel bozuklarında düzeltilmesi amaçlanmaktadır.

Zor doğumlarda uygulanan epizyotomi kesisinin kötü iyileşmesi, idrar kesesi ve rektumun sarkma olduğunda, cinsel fonksiyon bozukluğu, idrar kaçırma gibi sorunları olması halinde hem fonksiyonel düzeltici operasyonlar (ön ve arka onarım) hem de estetik yapılabilir.
Örnek verecek olur isek doğum yapmış kadınlarda vajina genişliği, doğum izleri, iç ve dış dudaktaki orantı bozuklukları sarkmalar ve kararmalar düzeltilebilmektedir.

Genital estetik hangi yaş gruplarına yapılır?

Ergenlik çağına gelmiş herkese genital estetik operasyonlar uygulanabilir. Bu operasyonların yapılabilmesi için evli veya bekar olmak gerekmez, çocukluk çağı yaşları hariç olmak üzere her yaşta yapılabilecek ameliyatlardır.

Vajina estetiği hangi durumlarda yapılır?

Doğuştan itibaren var olan, yaşlanma ve doğumlara bağlı meydana gelen genital bölgedeki şekil ve fonksiyonel bozukluklar kadınlarda öz güven kaybı yaşamasına neden olmaktadır. Toplumda kadının yaşadığı genital estetik problemler, çekinceler gibi unsurlar nedeniyle kişinin bazen jinekoloğunun dahi açılmakta zorlandığı sorunlar haline gelebilmektedir. Azalmış özgüven, kendini yetersiz hissetme, bazen partner tarafından bu konunun dile getirilmesi kadınlarda cinsel ilişkiden haz almama ve orgazm sorunlarına yol açabilmektedir. Zaten cinselliği ile yeterince barış içinde olmayan bir kadın için genital estetik sorunlar hem psikolojik problemlere yol açmakta hemde evlilik birlikteliğinde çatlaklara neden olabilmektedir.

Sosyal medyanın popülerliği, yoğun ve aktif kullanımı genital estetik operasyonlarının varlığını daha da gün yüzüne çıkarmıştır. Bu sayede dile getirilmekten çekinilen bu durumlar için artık kadınlarımız profesyonel destek alır duruma gelmiştir.

Uzmanlar açıkladı! Cinsel yaşamı kötü etkiliyor... Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir? - Resim : 2

Vajina Estetiği Kimler Tarafından Yapılmalı?

Hastalar tarafından bize çok sık sorulardan birisi de vajinal estetik ile ilgili ameliyatların jinekologlar tarafından mı, yoksa plastik cerrahlar tarafında mı yapılması gerektiği’ sorusudur. Vajinal estetik operasyonlarında görsel kozmetik sorunların yanı sıra anatomik ve fonsiyonel deformasyonlarda düzeltilmektedir. Genellikle genital estetik ameliyatları genital bölge anatomisini iyi bilen pelvik taban konusunda deneyimli,daha çok bu alanda operasyonlar gerçekleştiren jinekologlar yani kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Son yıllarda popülerlik kazanmış olan genital estetik operasyonlar özel bir alan haline gelmiş ve ‘’Kozmetik Jinekoloji’ alanında yer edinmiştir. Sorumuza geri dönecek olur isek bu ki kim yapacak sorusuna cevap aramak yerine doğru hekimi alanında uzman hekime ulaşmak daha doğru olacaktır.

Genital estetik ameliyatları nelerdir?

-Labioplasti(iç dudak estetiği)
-Dış dudak estetiği
-Klitoral hudoplasti( Klitoris üzeri cilt katlantısının düzeltilmesi)
-Vajinoplasti ( vajinanın cerrahi oalrak daraltılması. Sıkılaştırılması)
-Perine estetiği ( Vajen ve makad arasındaki alanın düzeltilmesi, doğuma bağlı oluşan defromasyonların düzeltilmesi)
-Lazerle vajina daraltma,
-Lazerle vulva beyazlatma,
-Kızlık zarı onarımı,
-Büyük dudak yağ dolgusu,
-Mezoterapi
-Kızlık zarı dikimi (Himenoplasti- Kızlık zarının geçici veya kalıcı onarımı).

Cinsel yaşam kalitesi artıyor mu?

Genital estetik ile hem kadının özgüveni yerine gelir hem de gerçekten fiziksel olarak klitoral uyarı artar ve orgazmı daha kolay hale gelir. En sık yapılan genital estetik operasyonu olan labioplastide iç dudaklar estetik olarak düzeltilir, klitoris üzerindeki fazla deri çıkartılır. Böylelikle çiftin ilişkiye odaklanması, kadının özgüveninin artması sağlanır, ayrıca klitoral uyarı, üzerindeki fazla doku çıkartıldığı için daha kolay olur. Doğum sonrası meydana gelen vajinal deformasyonlar, bolluk ve genişlemeler cinsel ilişki sırasında penisi kavrayamama, ilişki sırasında ve sonrasında ses çıkması gibi sorunlar vajina cerrahi yöntemle daraltılarak bu şikayetler giderilebilir. Böylece kadının öz güveni artarak cinsel ilişki kalitesi artmakta ve orgazm sorunları ortadan kalmaktadır. Aynı zamanda erkek partnerin orgazm olmasında belirgin bir artış söz konusu olmaktadır.

Uzmanlar açıkladı! Cinsel yaşamı kötü etkiliyor... Genital estetik nedir, kimler yaptırabilir? - Resim : 3

Labioplasti

Genital bölgedeki iç dudaklar vajinanın hemen girişinde yer alır. Normalden büyük, uzun, sarkık (fil kulağı gibi) ya da asimetrik olabilir. Normalden büyük olan iç dudaklar vajinal bölgede sürekli bir nemli ortam oluşturmakra ve bu durum kronik hale gelen ve geçmeyen vajinal enfeksiyonlara neden olmaktadır. İç dudakların normalden büyük ve sarkık olması dar giysi, tayt ve çamaşır kullanımında zorluk yaşamakta, sosyal ortamlarda, günlük aktivitelerde ve spor yaparken kendilerini kötü hissetmelerine yol açmaktadır. Doğuştan olabileceği gibi bazen doğum sonrası da oluşabilmektedir. Bu iç dudakların cerrahi olarak düzeltilmesine ‘’labioplasti’’ denir.

Vajinoplasti

Vajina normal doğum, cinsel ilişki, yapısal, ilerleyen yaş ve benzeri nedenlerden dolayı genişleyebilmektedir. Vajinanın cerrahi olarak daraltılıp sıkılaştırılmasına ‘’vajinoplasti’’ denir. ileri düzeyde genişliği olmayan hastalarda lazer yardımı ile sıkılaştırma sağlanabilirken, vajinanın arka duvar defekti ile birlikte genişlik meydana gelmesi durumunda arka duvar onarımıda yapılarak vajina eski sıkı haline cerrahi olarak getirilebilir.