Uzmanlar açıkladı! Fırtına esnasında bunları asla yapmayın

Son günlerde meteoroloji İstanbul'un da içerisinde olduğu birçok kent için fırtına uyarılarında bulundu. Fırtına sadece dışarıda değil ev içerisinde de birçok tehlikeli durum oluşturabiliyor. Ancak uzmanlara göre fırtına sırasında evde yapılan basit rutin görevler çok riskli olabilir. Peki fırtına esnasında neler tehlikeye yol açar? Fırtınalı havada evde neler yapılmamalı? İşte ayrıntılar...

Uzmanlar açıkladı! Fırtına esnasında bunları asla yapmayın

Meteoroloji hava durumu ile ilgili uyarılar bulunuyor. Ulusal Hava Durumu Servisi, yıldırım güvenliği kurallarında “Gök gürültüsü duyduğunuz zaman, içeriye girin ve son gök gürültüsünden sonra 30 dakika orada kalın” tavsiyesinde bulunuyor. Fırtına sırasında en büyük potansiyel zarar şimşektir. Oldukça riskli durumlara neden olabilen fırtınanın etkilerinden korunmak için dışarıda olduğu kadar evde de yapmamanız gereken davranışlar bulunuyor.

Bir meteorolog ve New York Metro Weather’ın kurucusu John Homenuk’a göre, haberlerde gündem haline gelen bir fırtına sırasında duş almamanız gerektiği ile ilgili tavsiyeler görmüş olsanız da, fırtına geçene kadar evde yapmaktan kaçınmanız gereken başka aktiviteler de var.

 Homenuk, Ulusal Hava Durumu Servisi ve CDC, şimşekli bir fırtına sırasında bu aktiviteleri evde yapmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyor:

Duş almak

Bulaşıkları yıkamak

Pencerelerin, kapıların, saçakların ve betonun yakınında durmak

Elektrik prizine bağlı elektronik ekipmana dokunmak (örn. bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar,

oyun sistemleri, çamaşır makineleri, kurutucular veya sobalar)

Kablolu telefon kullanmak

 Homenuk, bir fırtına sırasında suya yakın veya suda olmak konusunda uyarıyor. Evinizin yakınında yıldırım olması durumunda duş almak, banyo yapmak veya bulaşık yıkamak risk oluşturabilir. “Yıldırım meydana geldiğinde, genellikle onu borulardan geçebilen metale götüren en az dirençli yolda hareket eder” açıklamalarında bulundu.